Dragen in de kou. Tips en adviezen!

Nog niet lang geleden vielen de mussen van het dak en deelde ik tips over dragen in de warmte. Nu slaat het weer al snel weer om, lopen we straks weer in de bossen tussen al die prachtige herfstkleuren en moeten we ons ook weer warmer aankleden. En wat is het dan heerlijk om je baby of grotere kindje nog lekker bij je te dragen en te genieten van alle wandelingen samen. Natuurlijk blijft het ook praktisch als je de hond uit laat of je je oudste naar school of de opvang brengt.

Maar wat is nou handig als je je kindje wilt dragen in de kou? Dragen in de kou vereist wat extra oplettendheid. Laat je hierdoor niet ontmoedigen om te dragen in de herfst- en wintermaanden, want het kan gewoon! En met de juiste adviezen, is het zelfs een piece of cake!

Het liefst draag je je baby in een doek of ergonomische drager dicht tegen je lijf op je buik met een draagjas over jullie beide heen. Dit is verreweg de meest makkelijke optie.  Een draagjas is er speciaal voor gemaakt en dat merk je. Je deelt je lichaamswarmte met elkaar en je voelt ook goed de temperatuur van je kleine. Je blijft het voordeel van huid op huid contact houden en je kunt goed zien hoe het met je kindje gaat. Bij goed gebruik is het gezichtje van je kindje altijd vrij van stof en de jas valt mooi ruim en soepel om je kindje. Het aan doen van de drager of het knopen van de doek is natuurlijk makkelijker op je normale kleren dan op een dikke jas, terwijl je je kindje ook nog dik ingepakt hebt. Je doet de draagjas aan en je gaat!

Vooral als je onderweg je kindje ook een paar keer in en uit de doek of drager wilt doen of je je kindje er juist lekker in wilt laten als het slaapt en je ergens naar binnen gaat, is een draagjas zo uit. Draag je al een wat ouder kindje? Dan is rugdragen ook gewoon een optie. Goede draagjassen hebben ook een insert aan de achterkant, waardoor je je kindje ook op je rug kan dragen. Draag je je kindje op je rug onder een draagjas? Let er dan onder andere op dat het hoofdje van je kindje voldoende beschermd is tegen de kou (strikmutsjes zijn handig) en dat je kindje een vrije ademweg heeft.

Draag je je kindje wel bovenop je jas? Draag dan beide verschillende laagjes kleding. Buiten je jas moet je kindje zichzelf warm kunnen houden. Let vooral op uitstekende ledematen, want je kindje zit stil en genereert dus minder warmte dan jijzelf. Tussen laagjes kleding wordt lucht vast gehouden en dat isoleert. Het voordeel van laagjes is dat je ook tussendoor makkelijk de temperatuur aan kunt passen door iets uit te trekken of toe te voegen (neem wat extra kleding mee in je tas). Let ook op het materiaal van je kleding. Wol helpt bijvoorbeeld de temperatuur te reguleren, terwijl synthetische kleding de warmte opsluit of juist slecht isoleert. Ken je dat gevoel dat je met dikke sjaal, een dikke trui, jas en muts naar buiten gaat, omdat je denkt dat het heel koud is en je dan onderweg begint te zweten? In beweging krijg je het al snel warm, zelfs als het buiten erg koud is. Wanneer je jezelf en je kindje te dik aangekleed hebt, bestaat het gevaar van warmtestuwing bij je kindje (of jezelf). Zelfs als het koud is!

Blijf je kindje dus goed controleren onderweg. Al doende leer je steeds beter wat werkt voor jullie.

Zorg er altijd voor dat je kindje vrij kan ademen. Dek nooit het gezichtje af. Pas ook op met mutsen, sjaals of andere kleding van je kindje of jezelf die mogelijk de vrije ademweg van je kindje kan belemmeren. Berenpakjes/skipakjes lijken handig, maar vooral wanneer deze aan de ruime kant is, kan het gezichtje hierin verdwijnen. De vaste capuchon aan dit soort pakjes zijn vaak erg ruim en ze zitten soms met de rits strak in de hals.3 Een extra nadeel van deze pakjes is dat ze vaak gewatteerd zijn, waardoor je minder goed in staat bent je kindje in de juiste ergonomische houding in de drager of doek te krijgen en de temperatuur te reguleren.

De ergonomische houding creëren in de doek of drager blijft belangrijk, ook in de kou. Draag je kindje dus altijd in een goed (strak) afgestelde drager of strak gespannen doek, zodat je kindje de juiste ondersteuning krijgt en veilig gedragen wordt.

Let verder nog goed op dat kleding niet gaat knellen bij je kindje. Wanneer je stugge kleding of te strakke laagjes over elkaar heen doet en je je kindje in de ergonomische houding brengt, kan het bij de knieholtes of de voetjes te strak gaan zitten. Vermijd om deze reden ook pakjes met ‘vaste voetjes’ eraan, omdat deze bij het buigen van de beentjes druk kunnen geven op de voetjes.

Wil je advies op maat? Ik sta altijd voor jullie klaar. Ook in de kou😉 Succes met deze tips en heel veel draagplezier deze herfst en winter!

Liefs Susanne

Over Susanne

Susanne Jongejan is gecertificeerd draagconsulent met een eigen draagwinkel in Leeuwarden. Ze helpt ouders graag bij het leren dragen van hun (pasgeboren) baby’s, peuters en kleuters. Tijdens een consult leer je je kindje veilig en vertrouwd dragen in de ergonomische houding. Of je nou je kindje in een draagdoek of een ergonomische drager wilt dragen, je krijgt altijd advies op maat! Susanne is ook gespecialiseerd in het dragen van kindjes met ‘special needs’. Je mag altijd vrijblijvend contact met haar opnemen om je draagvragen te stellen.

Alle blogs van Susanne →

Reacties op deze blog

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto’s groter dan 500kb!

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *