‘Ik word op een ochtend stijf en beurs wakker. Wat is dit?, denk je eerst. Dan denk je na. Het zal toch niet? Niet nu al… Verdorie en hallo Bechterew, daar ben je weer. Ik heb het meer dan een jaar zonder je gedaan. Wat vreet jij een energie en hoe moet ik ons mooie meisje nu verzorgen? Verdrietig, moe en ellendig voelde ik me. Ik wist dat het eraan zat te komen, maar hoe nu verder?’
Dorien*, een lieve moeder van een dochter van 4 maanden, vroeg mij onlangs om hulp bij het dragen van haar dochter. Bovenstaande woorden zijn van haar. Dorien staat niet alleen. Onder ons zijn een hoop moeders en vaders met pijn. Pijn door aandoeningen zoals Reuma, Fibromyalgie, Bechterew, bekkeninstabiliteit etc. Ook rug-, nek- en schouderpijn komt vaak voor, maar ook verminderde kracht in je handen of vingers etc. Kun je dan je kindje dragen met een doek of een ergonomische drager?
Allereerst is het erg belangrijk om bewust te zijn van de grenzen van je lijf. Pijn is een signaal om serieus te nemen. Zoek dus ook altijd passende hulp voor je pijn als je dat nog niet hebt. Probeer erachter te komen wat de oorzaak van je pijn is, zorg ervoor dat je goed voor je lijf zorgt en de juiste behandeling ontvangt voor je pijnklachten. Wellicht klinkt dit als een open deur, maar hoeveel van ons blijven door lopen met klachten? Ik schat dat we met velen zijn (guilty).
Dragen kan in sommige situaties helaas erg moeilijk of onmogelijk zijn, maar er zijn gelukkig ook heel veel mogelijkheden! Er kan meer dan je soms denkt. Wanneer we het over dragen van je kindje hebben, denken we vaak aan het uren dragen van je kindje in een doek of drager. Maar al die momenten dat je je baby/kindje optilt en op je arm hebt en ‘even’ verplaatst of vasthoudt, zijn ook draagmomenten. En die momenten komen best vaak voor. Als je je kindje op je arm draagt, verbruik je meer energie dan als je dit doet met een draagdoek of drager. En als je ergonomisch draagt, zal het ook minder belastend zijn voor je lijf. Dragen met een doek of drager kan dus echt een uitkomst zijn, ook als je pijnklachten hebt. Het kan zelfs zo zijn, dat je minder last ervaart als je het dragen met een doek of drager goed weet in te zetten in je dagelijkse leven en je zo de belastende momenten tot een minimum weet te beperken.
Maar wat is dan een geschikte drager of doek? Ik roep altijd al dat het heel persoonlijk is welke doek of drager bij je past en dat het belangrijk is om goed advies te krijgen. Dat is helemaal het geval als je pijn hebt. Jij voelt het beste wat jouw lijf kan hebben en een consulent kan jou helpen om je verschillende opties te laten ervaren en aan te sluiten bij jouw specifieke wensen en mogelijkheden. Toen Dorien me vertelde dat het spannen van de geweven doek haar te veel moeite kostte vanwege pijn, heb ik direct meerdere geschikte dragers bij haar gebracht om samen te testen. Ik heb haar uitgelegd wat de verschillende kenmerken van de dragers zijn en heb haar tips en tricks geleerd, zodat ze met haar mogelijkheden en met zo weinig mogelijk pijn en inspanning een drager om kon krijgen op de juiste manier. Dorien voelde welke drager de meeste steun gaf aan haar lijf en zo vonden we samen een drager die haar in staat stelt om haar dochter te dragen, zonder dat ze meer pijn krijgt. Het is zo waardevol dat ze daardoor haar kindje langer en fijner bij zich kan dragen dan ze zonder draagmiddel zou kunnen. Welke drager voor jou geschikt is, kun jij zelf bepalen door het te ervaren.
Nu ik dit typ, moet ik ook meteen terugdenken aan een vader met MS die zijn dochter niet vast kon houden vanwege krachtsverlies en ongecontroleerde bewegingen van zijn armen. Door een prachtige samenwerking tussen hem en zijn vrouw, hebben we het voor elkaar gekregen om een geschikte drager te vinden die zij samen veilig bij hem om konden doen. Hierdoor kon hij toch (langer) huid-op-huid contact hebben met zijn pasgeboren kindje. Echt zo mooi.
Twijfel jij over de mogelijkheden? Vraag hulp, want zoals gezegd is er meer mogelijk dan je soms denkt. Zijn er zorgverleners bij je betrokken? Ik zoek altijd graag het overleg, zodat we voor jou al het mogelijke kunnen proberen.
*Lees Dorien haar blog over haar persoonlijke ervaring op www.ikdraagjeverder.nl