Het bekken en de bekkenbodem

Zwangerschap. Het is een prachtig verschijnsel. Niet alleen groeit er een wonder in je buik, ook je eigen lichaam past zich heel mooi aan zodat de bevalling zo goed mogelijk kan verlopen. Maar welke veranderingen vinden er nu precies plaats?

Het bekken en de bekkenbodem vormen samen de basis in je lichaam. Het bekken bestaat uit 3 botten: een linker en rechter bekkenhelft en het heiligbeen waar het stuitje aan vast zit. Aan de voorkant komen de bekkenhelften bij elkaar bij het schaambeen en aan de achterkant bij het heiligbeen. De onderkant wordt afgesloten door de bekkenbodemspieren. Het bekken is belangrijk om goed krachten over te kunnen brengen tussen je romp en benen. Om dit te kunnen doen moet het wel stabiel zijn en niet beweeglijk. Deze stabiliteit wordt o.a. geregeld door de stevigheid van de bekkenbanden, de spieren rondom je bekken en de druk in je buik. Ook beschermt het bekken de organen die erin liggen: je blaas, baarmoeder en darmen.

De bekkenbodem is een groep spieren waar je blaas, baarmoeder en darmen op steunen. Ook helpt de bekkenbodem mee je rug en bekken te stabiliseren en zorgt deze spiergroep ervoor dat je je urine, ontlasting of een windje kan ophouden. Ga je plassen, vrijen of ontlasten? Dan gaat de bekkenbodem juist ontspannen. Het bekken en de bekkenbodem vormen samen dus een hele mooie stevige basis!

Tijdens je zwangerschap begint je lichaam zich aan te passen voor je bevalling. Dat is echt goed geregeld. Het bekken en de bekkenbodem kunnen namelijk niet zo maar je baby laten passeren. Het bindweefsel moet hiervoor minder stug worden en daar zorgen hormonen voor. Zo wordt bv. het schaambeen wat beweeglijker en je bekkenbodem wat elastischer.

Dat het bindweefsel minder stug wordt, is dus een normaal proces en is echt nodig voor je bevalling. Goed ook om te beseffen is dat je bekkenbodem minder krachtig wordt, maar wel zwaarder wordt belast tijdens je zwangerschap; naast de hormonale veranderingen drukken de baarmoeder en je baby erop. Doordat je buik groeit, neemt de kracht in je buikspieren ook af wat het bekken minder stabiel maakt. Wissel rust en belasting dus goed af. Ga regelmatig even liggen om je bekken rust te geven, zorg ervoor dat je symmetrisch belast (niet te veel traplopen en bv. gaan zitten als je een broek of schoenen aantrekt) en til niet met een ingehouden ademhaling. Tip: het is goed om tijdens het tillen uit te ademen zodat de buikdruk afneemt.

De bevalling heeft ook effect op je bekkenbodem. Denk hierbij aan een knip of lang persen. Factoren die een negatief effect kunnen hebben. Het duurt wel even voordat de stevigheid van het bindweefsel en de spieren van je bekkenbodem en buik zich hersteld hebben. Neem hier zeker 6-12 weken de tijd voor. Neem voldoende rust, oefen je bekkenbodem en wacht nog even met sporten. Houd je klachten zoals pijn of urineverlies? Geef dit dan aan bij je verloskundige of neem contact op met een geregistreerd bekkenfysiotherapeut.

Liefs Marleen

Over Marleen

Ik ben sinds 2010 werkzaam in het Bekken en Bekkenbodem Zorgcentrum Leeuwarden (onderdeel van Fitaal). Daarvoor heb ik 10 jaar als psychosomatisch en algemeen fysiotherapeut gewerkt in zowel een particuliere praktijk als in het Medisch Centrum Leeuwarden. Vanaf 2010 ben ik mij als fysiotherapeut gaan richten op de bekken- en bekkenbodemproblematiek en heb ik o.a. de drie-jarige Master opleiding Bekkenfysiotherapie gevolgd in Amersfoort. Ik wil graag het verborgen vrouwenleed in het bekkengebied bespreekbaar maken. Door de zwangerschap en de bevalling heeft de bekkenbodem het wel even te verduren. Als je 6-8 weken na de bevalling nog (pijn)klachten hebt in de bekkenbodem, neem dan zeker contact op met een bekkenfysiotherapeut.

Alle blogs van Marleen →

Reacties op deze blog

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto’s groter dan 500kb!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *