Het gouden uur

Verwacht je binnenkort een kindje? Dan heb je vast nagedacht over de geboorte. Waar je het liefst wilt bevallen, met wie, wel of geen bevalbad, hoe je gecoacht wilt worden, enzovoort. Maar heb je ook al nagedacht over de eerste momenten direct na de bevalling? Graag vertel ik je meer over dit bijzondere ‘gouden uur’, want zo wordt het eerste uur direct na de geboorte van je kindje ook wel genoemd.

Eigenlijk zouden we moeten spreken van twee uren. Want je kindje is de eerste twee uren na de geboorte super helder en alert. In deze belangrijke periode gaat je kindje instinctief op zoek naar de borst en wordt de basis gelegd voor een veilige hechting.

De overgang van de warme, donkere, natte, omhullende en vertrouwde wereld naar die van ons is voor een baby enorm. Deze nieuwe omgeving is overweldigend voor een pasgeboren kindje. Fel licht, harde geluiden, koudere temperatuur, kortom; een overdosis prikkels. Daarnaast voelt deze wereld voor een baby grenzeloos. Voor de geboorte werd hij of zij immers begrensd door de veilige baarmoeder. Je baby begrijpt nog helemaal niets van deze nieuwe wereld en kan deze prikkels ook nog niet goed verwerken. We weten niet precies hoe een baby een geboorte ervaart, maar het zal in ieder geval stressvol, intens en uitputtend zijn. Hoe kun je de overgang van de baarmoeder naar de buitenwereld voor je baby nou zo zacht mogelijk maken (ook na een keizersnede) en zorg je voor een ontspannen start voor jullie beiden (én je partner)?

Tips voor het gouden uur na de bevalling

  • Zorg voor zo weinig mogelijk prikkels in de kamer; rust, gedimd licht en zachte geluiden zodat je kindje vooral jouw vertrouwde stem en die van je partner hoort.
  • Bied huid-op-huid contact, dit helpt je baby te kalmeren en alle prikkels van de geboorte te verwerken. Uit onderzoek blijkt bovendien dat huid-op-huidcontact na de geboorte ervoor zorgt dat hartslag, ademhaling en temperatuur van de baby vaker stabiel blijven, ze stabielere bloedglucosewaardes hebben en effectiever drinken. Baby’s die daarnaast nog extra huid-op-huidcontact bij hun vader krijgen, huilen (nog) minder en zijn kalmer. Doordat huid-op-huidcontact de oxytocineproductie stimuleert, zal dit ook bijdragen aan het samentrekken van de baarmoeder waardoor de placenta makkelijker geboren wordt en het bloedverlies beperkt wordt. Daarnaast helpt oxytocine bij het toeschieten van de moedermelk. Bij een keizersnede kun je vragen of de plakkers op je rug geplaatst kunnen worden voor optimaal huid-op-huidcontact.
  • Zorg ervoor dat je kindje op zo’n manier bij jou (of je partner) ligt dat je oogcontact kunt maken. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een baby zich in de eerste maanden het beste laat troosten door degene die hij/zij als eerste in de ogen gekeken heeft. Inprenting wordt dit eerste oogcontact ook wel genoemd en het wordt door je kindje diep in het brein opgeslagen.
  • Stel alles uit wat niet meteen hoeft; ‘wait for the weight’ wordt ook wel eens gezegd. Wegen, aankleden en andere handelingen kunnen worden uitgesteld om zo het belangrijke eerste contact tussen jou en je kindje zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Vraag of de eerste controles kunnen worden gedaan terwijl je kindje bij jou ligt.
  • Denk na of je gebruik wilt maken van een bevalbad. Het helpt jou om minder pijn te ervaren en beter te ontspannen. Dit werkt ook weer door naar je baby, deze voelt namelijk alles wat jij ook voelt. Bovendien maakt je kindje een hele zachte landing in het warme water en hiermee is de overgang veel geleidelijker.

Soms loopt het anders

Loopt je bevalling anders dan gewenst en/of zijn er complicaties na de geboorte? Dan kan het zijn dat er niet geheel aan je wensen voldaan kan worden. Weet dat uitgesteld huid-op-huid contact ook heel erg waardevol is! Laat je kindje zodra dit (weer) kan huid-op-huid bij jou of je partner neerleggen en doe dit zo vaak en zo lang als je fijn vindt. Voor je kindje (maar ook voor jou!) werkt het nog een hele poos troostend, kalmerend en pijnstillend. En verdiep je tegen de tijd dat je je weer fitter voelt en je je handen weer wat vrijer wilt hebben eens in het dragen van je baby. Ook hier zitten heel veel voordelen aan, zowel voor jou als voor je kindje. Zorg er wel altijd voor dat je dit op een veilige manier doet. Een draagconsulente kan je hier goed bij helpen.

Liefs Olga

Over Olga

Olga ter Hart geeft diverse zwangerschapscursussen (Baby & Co) en begeleidt daarnaast als doula ook ouders tijdens de bevalling. Met haar cursussen bereidt zij aanstaande ouders zo optimaal mogelijk voor op de geboorte van hun kindje. Door ze mee te nemen in alle keuzes en opties rondom de bevalling, door ze te vertellen over alles wat je kunt en mag verwachten, maar ook door het aanleren van diverse ademhalings- en ontspanningstechnieken. Er is altijd een cursus die bij jou past!

Alle blogs van Olga →

Reacties op deze blog

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto’s groter dan 500kb!

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *