Hoe lang kan ik mijn kindje blijven dragen?

Kleine kindjes worden groot. Wat gaat het snel. Ik kijk nog steeds met verbazing naar mijn dochter. Het voelt soms zo onwerkelijk dat ze al 6 is. Als ze me staand een knuffel geeft, komt ze met haar hoofd al bij mijn borsten uit. Bijna op kusjeshoogte, waar ik haar 6 jaar geleden nog met haar babyhoofdje op mijn borst droeg in een doek. Ook nu draag ik haar nog af en toe. Meestal op mijn rug, tenzij ze ziek is. Dan wil ze nog wel heel graag even knuffelen bij mij of papa op de buik. Dan komt ze nog steeds tot rust als we haar rustig heen en weer wiegen. Totale ontspanning voel ik dan in haar lijf. Je kunt je kindje dus heel lang blijven dragen.

Mijn dochter vroeg als peuter en kleuter vaak of ik haar wilde dragen. Ook nu doet ze dat nog. Ze heeft dan even behoefte om te knuffelen, om tot rust te komen bij ons. Dat kan op schoot, maar ook heerlijk in de ergonomische drager. Ze heeft huidhonger, behoefte aan nabijheid. Dat is niet iets wat alleen baby’s nodig hebben. Huidhonger houdt niet plotseling op te bestaan en we blijven eigenlijk heel ons leven behoefte hebben aan aanraking. Zeker ook peuters, die heel actief de wereld willen verkennen en heel wat prikkels te verwerken krijgen, hebben een stevige veilige basis nodig waar ze naar kunnen terugkeren. Peuters hebben nog steeds veel behoefte aan veilig en dichtbij mama of papa zijn.

Ook hebben peuters een primaire behoefte om deel uit te maken van jouw leven. Ze willen bij je zijn, alles zien wat je doet en in interactie met je zijn. Een draagdoek of ergonomische drager biedt jou en je kind de mogelijkheid om nabijheid en aandacht te ervaren, terwijl je ondertussen eventueel ook nog andere taken kunt verrichten en je kindje af en toe juist ook even uit kan rusten van alle drukte. Het was altijd zo gezellig om met mijn dochter op mijn rug naar de supermarkt te lopen en ondertussen te kletsen over alles wat we tegen kwamen, wat ze meegemaakt had en om alle 1000 vragen te beantwoorden die ze stelde.

Dragen blijft voor jezelf ook heel praktisch. Op oneffen terrein, in het bos, op het strand, in de bergen, op reis, maar ook bij de dagelijkse dingen blijft de draagdoek of ergonomische drager een handig en fijn transportmiddel. Grote kans dat je kindje veel zelf wil lopen, maar soms ook ineens moe wordt onderweg. Het is fijn dat je dan je kindje kan dragen en even de rust kan geven die het nodig heeft. Een groter kindje in de buggy vinden we vaak heel normaal, maar een groter kindje in een drager of doek kan dus ook gewoon!

Hoe vaak heb je gezien dat ouders een groter kindje op hun heup, rug of nek dragen onderweg, omdat ze te moe geworden zijn om zelf te lopen? Hoe vaak heb je zelf wellicht al ervaren dat je oudere kindje nog aan je wil plakken? Best vaak he? Wij blijven draaglingen in de kern en ook de grotere kindjes willen van nature nog opgetild worden. Met een drager gaat dat een stuk makkelijker dan op armkracht. Een  buggy heb ik nooit gebruikt, omdat ik om bovenstaande redenen het dragen fijner vind en daar zelf ook echt van geniet. Het is een ‘way of life’ geworden. Ook brengt het ons op reis op plekken waar we anders met een klein kindje niet hadden kunnen komen. Reizen is een grote hobby van ons, dus het dragen speelt hierin ook een grote rol.

‘Is het dragen van een peuter of kleuter niet te zwaar?’. Natuurlijk is je peuter zwaarder dan een pasgeboren baby, maar als je je peuter in een goede ergonomische drager (er zijn verschillende maten*) of in de juiste ergonomische houding in een draagkrachtige draagdoek hebt geknoopt, wordt het gewicht goed verdeeld over je lichaam en is het dragen van je peuter heel goed te doen**. Vaak draag je ook kortere stukjes, waardoor het al helemaal goed vol te houden is. Bijkomend voordeel; je hoeft niet meer naar de sportschool, want je doet onderweg meteen aan je workout. Laat je wel goed adviseren over de juiste doek of drager voor jou en je kindje, want goed passend advies kan veel opleveren aan draaggemak.

En tja, ik draag mijn dochter ook nog steeds omdat het kan! Er gaat straks een tijd komen (een hele lange tijd) waarin ik mijn dochter niet meer bij me kan dragen, dus zolang het kan, zal ik dat met heel veel liefde doen. En jullie?

*De juiste maat is erg belangrijk voor de juiste ondersteuning. Je vindt bij mij baby-, peuter- en kleutermaten.
**Let wel op je eigen fysieke grenzen. Niet iedereen heeft dezelfde mogelijkheden. Maar over het algemeen kom je met een goede drager of doek ‘echt een heel eind.

Liefs Susanne

Over Susanne

Susanne Jongejan is gecertificeerd draagconsulent met een eigen draagwinkel in Leeuwarden. Ze helpt ouders graag bij het leren dragen van hun (pasgeboren) baby’s, peuters en kleuters. Tijdens een consult leer je je kindje veilig en vertrouwd dragen in de ergonomische houding. Of je nou je kindje in een draagdoek of een ergonomische drager wilt dragen, je krijgt altijd advies op maat! Susanne is ook gespecialiseerd in het dragen van kindjes met ‘special needs’. Je mag altijd vrijblijvend contact met haar opnemen om je draagvragen te stellen.

Alle blogs van Susanne →

Reacties op deze blog

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto’s groter dan 500kb!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *