Huilbaby

Het is normaal dat baby’s vanaf een week of twee veel gaan huilen, met een piek rond zes weken. Na ongeveer twaalf weken is het meestal grotendeels over. Maar waarom huilen baby’s, en wat moet je er aan doen?

Elke baby huilt wel eens. Er zijn verschillende redenen waarom de baby kan huilen:

 • De baby heeft het te koud of te warm
 • De baby wil een schone luier
 • De baby heeft zuigbehoefte, leg maar aan of geef bij kunstvoeding je baby een speentje.
 • De baby wil geknuffeld worden, neemt u de baby maar lekker bij u, dan zult u zien datde baby rustig wordt van het horen van uw stem, hartslag, etc
 • Bij krampjes huilen ze heel hard en trappelen met de armpjes en beentjes. Ze willen dan ook niet zuigen. Sommige baby’s huilen meer dan anderen. Gemiddeld huilt een baby 2 uur per dag

Wat is een huilbaby?

Een huilbaby is een baby, die ten minste 3 uur per dag huilt. Deze baby’s zijn moeilijk te troosten als ze eenmaal overstuur zijn. Ze zijn over het algemeen bijzonder actief en (over)beweeglijk, schrikachtig en snel afgeleid. Ze kunnen snel van stemming veranderen, waardoor hun gedrag onvoorspelbaar wordt. Prikkelbare baby’s vergen daardoor extra veel tijd en energie van ouders. Wat kunt u doen als u een huilbaby heeft?

 • Rust, Reinheid en Regelmaat: Zorg voor een vaste dagindeling en rituelen rond het slapen gaan. Leg de baby op tijd in bed, bij de eerste signalen van vermoeidheid. Let erop dat de baby niet steeds opgepakt wordt en zorg ervoor dat niet teveel verschillende mensen de baby oppakken. Dat kan lastig zijn met alle kraamvisite, maar uiteindelijk bent u de moeder.
 • Geef zo lang mogelijk borstvoeding; borstvoeding is de beste voeding voor de baby. Het werkt daarnaast troostend en het bevordert de band tussen moeder en baby.
 • Laat de baby goed boeren.
 • Probeer darmkrampjes te verlichten, door het buikje zachtjes te masseren. Ook de baby op de buik op uw bovenbenen of onderarm leggen, wil nog wel eens helpen.
 • Probeer de baby te laten ontspannen.
 • Zorg voor een rustige omgeving: niet teveel speeltjes in het bedje of de box, zo min mogelijk harde of onverwachte geluiden, (blaffende hond, keukenwekker, deurbel).
 • Leg in het bedje bijvoorbeeld een gedragen T-shirt van uzelf. Uw geur geeft de baby een vertrouwd gevoel. Zorg er wel voor dat de baby niet verstrikt kan raken in uw T-shirt (span het zo nodig als een hoeslaken om het matrasje). Het is belangrijk, als de baby huilt, om een gekozen aanpak een tijd vol te houden: niet 1 minuut zingen en 2 minuten wiegen, maar 1 manier kiezen en dit een tijd (minstens 10 minuten) volhouden. De baby wordt onrustig van een steeds wisselende aanpak.

Natuurlijk is een huilende baby erg stressvol, zeker als het dag in dag uit doorgaat. En je moet er niet aan denken, maar uit onderzoek is gebleken dat toch 1 op de 20 ouders in zo’n situatie wel eens iets doet wat schadelijk voor het kind is. Zoek hulp bij huisarts of consultatiebureau. Wellicht weten zij een oplossing om je baby te helpen zodat het huilen vermindert of hebben ze tips die jou en je partner zelf even wat rust kunnen geven.

Bedenk in ieder geval dat je baby niet voor niets huilt. Het is niet om jou te pesten. Zoek uit wat er aan de hand is en wees je ervan bewust dat er een tijd komt dat het over zal zijn met het huilen.

Liefs KraamZus

Reacties op deze blog

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto’s groter dan 500kb!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *