Onbekend maakt onbemind; dat ging jarenlang op voor HypnoBirthing. En dat was ook zeker iets waar ik tegenaan liep toen ik vol enthousiasme, en een tikkie naïef, in juli 2014 met mijn bedrijf Liefdevolle Geboorte HypnoBirthing introduceerde in Friesland. Van alles heb ik meegemaakt die eerste jaren; van verloskundigen die ik moest uitleggen wat het precies inhield, tot achteruitdeinzende zwangeren als ik ze er iets over vertelde op een zwangerschapsbeurs.
In juli 2013 was ik thuis in bad bevallen van ons eerste kindje en het was een hele ontspannen en comfortabele bevalling geweest dankzij HypnoBirthing. Angst voor de bevalling heb ik nooit gehad. Wel had ik behoefte aan informatie en technieken; ik wilde weten hoe ik kon samenwerken met mijn lichaam in plaats van onbewust en onbedoeld tegenwerken. Want ook al was ik nog nooit bevallen, ik geloofde dat dat precies was waarom de één een horror-bevalling had en een ander een droom-bevalling.
De wetenschap achter bevallen
In de cursus HypnoBirthing die ik volgde met mijn man kon ik mijn hart ophalen. Het bracht me precies de concrete technieken en handvatten die ik zo graag wilde hebben. Dat er zoveel wetenschappelijk onderbouwde informatie aan de basis lag van het programma was een verrassing. De beperkte informatie die in 2013 over HypnoBirthing voor handen was, ging vooral over het hypno-stuk. Als cursist heb ik ervaren dat het HypnoBirthing-programma op een hele slimme manier de wetenschappelijke kennis die er is, gebruikt om het proces van bevallen te ondersteunen en te vergemakkelijken. Door kennis over bijvoorbeeld de werking van je baarmoeder(spieren), hormonen en hersenen te vertalen naar praktische en eenvoudige ademhalings-, mindset-, visualisatie-, en ontspanningstechnieken weet je precies wat je wel én niet moet doen als je bevalling begint.
Zo leerde ik dat je eigenlijk niet moet puffen maar juist diep moet ademhalen tijdens weeën. Omdat je met diep ademhalen het zogenaamde parasympatische zenuwstelsel activeert die je hersenen vertelt dat je veilig bent waardoor je lichaam zich ontspant. Door diep adem te halen voorzie je je kindje en je baarmoederspieren bovendien van veel zuurstof waardoor je je lichaam helpt. Zuurstof is namelijk de brandstof voor je baarmoederspieren en zo kunnen ze goed hun werk doen waardoor je gemiddeld minder weeën nodig hebt om op volledige ontsluiting te komen.
Oefening baart kunst
Om te zorgen dat het echt voor je gaat werken en geen trucje wordt, leerde ik dat het noodzakelijk is om al tijdens je zwangerschap regelmatig te oefenen. Want je kunt wel tegen jezelf zeggen dat je niet bang of gespannen bent als de bevalling begint, maar als je het wel bent zal je lichaam toch echt adrenaline gaan aanmaken (dat je alert maakt en maakt dat je wilt vechten of vluchten) in plaats van endorfine (het pijnstillende hormoon dat je laat ontspannen).
Omdat ontspannen altijd al een dingetje was voor mij als lichte control-freak, oefende ik er regelmatig mee in m’n zwangerschap. Ik merkte dat ik daardoor minder de behoefte had om overal controle op uit te oefenen en meer ontspannen mijn dagen doorbracht. En langzaam maar zeker vulde ik mijn rugzakje met technieken die ik kon inzetten tijdens de bevalling die me snel en diep lieten ontspannen. Dat gaf houvast en vertrouwen!
De affirmaties die ik dagelijks beluisterde werkten diep in op m’n onderbewustzijn en zorgden ervoor dat mijn vertrouwen in een mooie ontspannen bevalling nog verder groeide. En ik leerde de kracht van visualiseren kennen. Door geregeld een kalme en mooie bevalling te visualiseren, leg je als het ware een paadje aan in je brein dat leidt naar een kalme, mooie bevalling. Je hersenen reageren op wat er zich in je hoofd afspeelt, niet wetende wat echt is en wat niet. Denk maar aan een spannende film, je voelt de spanning of schrik in je lichaam als je opgaat in de film, terwijl je weet dat het toch maar een film is. Op de dag van de bevalling reageert je brein (en vervolgens ook je lichaam) automatisch op alle mentale voorbereiding. Het heeft de bevalling al meerdere keren ‘meegemaakt’ en weet wat er te doen staat! Het hoeft alleen maar dat paadje te volgen!
Van zweverig naar algemeen geaccepteerd
Hoewel het voor mij als zwangere en later als Hypnobirthing-docent heel helder was wat de technieken konden bijdragen aan een mooie geboorte-ervaring, vond het merendeel van de mensen die ik erover vertelde het vooral ‘zweverig’. Gelukkig is die stempel er inmiddels zo goed als af. Dat komt met name door het groeiende aantal wetenschappelijk onderzoeken dat niet alleen bewijst dát mindset- en ademhalingstechnieken werken, maar waarin ook te lezen is hóe ze precies werken. En dankzij die onderzoeken durven steeds meer mensen en organisaties naar buiten te treden met het feit dat ze gebruik maken van deze zogenaamde mindset- en ademhalingstechnieken waardoor het normaal geworden is.
Zo neemt het mentale stuk in trainingsprogramma’s in de sportwereld, maar ook in het leger, een steeds grotere rol in naast het fysieke. Door sporters en soldaten concrete doelen te laten stellen, visualisatieoefeningen en ademhalingstechnieken te laten doen en met ze te werken aan hun mindset verbeteren de prestaties en worden grenzen verlegd. Het onderzoek van psycholoog Guang Yue in Ohio ondersteunt dat. Hij ontdekte dat je niet alleen door sporten, maar ook door denken aan sporten meer spiermassa kunt aanmaken. De echte sporters kregen in de onderzoeksperiode 30% meer spieren en diegenen die er alleen maar aan dachten 13,5%.
Wat we zien in de medische wereld is dat steeds meer behandelaars, naast hypnotherapeuten, positieve resultaten boeken met hypnose. In de tandheelkunde is al jaren bekend dat patiënten die geen pijnbestrijding willen of kunnen krijgen (i.v.m naaldenangst of een allergie voor het pijnbestrijdingsmiddel) gebaat zijn bij hypnose. Patiënten kunnen leren hun eigen mond en wang gevoelloos te maken met behulp van hypnose, zodat noodzakelijke behandelingen kunnen worden uitgevoerd. Ook ziekenhuizen omarmen steeds vaker het concept van hypnose. Onder andere bij kinderen met chronische buikklachten waar geen medische oorzaak voor te vinden is, is hypnose zeer succesvol gebleken. De artsen werken samen met hypnotherapeuten die naast visualisatieoefeningen ook ademhalings- en ontspanningsoefeningen leren aan de kinderen.
Een praktische en positieve cursus voor mama’s én papa’s
Ik merk als HypnoBirthing-docent dat zowel de aanstaande mama’s als de papa’s de wetenschappelijke basis onder het praktische en positieve cursusprogramma erg waarderen. En dat ze blij en opgelucht zijn als ze merken dat die informatie helemaal niet ingewikkeld, maar juist erg logisch blijkt te zijn. Dat het je helpt om een sfeer rond de geboorte te creëren waarin ontspanning en vertrouwen centraal staan en waarbij je als vrouw gebruik maakt van je eigen kracht. Óók – of juist – als dingen anders lopen. Want hoe je de geboorte/weeën ervaart, kun je niet precies van te voren zeggen. Dit hangt af van meerdere factoren (o.a.de ligging van de baby en hoe die door het geboortekanaal gaat) die je niet geheel onder controle hebt. Bij de geboorte komt in die zin altijd een stukje geluk/pech kijken. Daarover hoef je je niet schuldig te voelen, je hebt niets verkeerds gedaan. Niet falen, maar balen. Desalniettemin is het heel zinvol om je goed voor te bereiden, omdat je leert zo goed mogelijk om te gaan met dat wat zich voordoet tijdens de geboorte en er een zo fijn mogelijke ervaring in die situatie van te maken voor jezelf én je kindje.