Is dragen met een geweven draagdoek geschikt voor mij?

Mooi zijn ze hè? Die prachtige lange draagdoeken in allerlei kleuren en printjes. Je ziet ze steeds vaker in het straatbeeld en ook op social media zie je de mooiste afbeeldingen voorbij komen. Vraag je je af of zo’n doek ook iets voor jou is? Zie je jezelf al hopeloos in de knoop zitten met die lange lap stof of spreekt het je toch ook wel aan om deze kunst te beheersen? In deze blog vertel ik je over de geweven draagdoek, niet te verwarren met een draagdoek van stretchstof (er zit een wezenlijk verschil tussen deze twee doeken, waarover je meer kunt lezen op mijn website (1).

Soms kan het knopen met een doek in eerste instantie ingewikkeld lijken. Het knopen is op zich niet moeilijk, als je maar precies weet wat je moet doen, want de details van een knooptechniek maken het verschil. Bijna iedereen kan het knopen goed onder de knie krijgen en als je het eenmaal goed geleerd hebt, ben je echt niet een half uur bezig om je kindje in de doek te krijgen. Uiteindelijk gaat het knopen helemaal automatisch en ben je een echte pro.

Een geweven draagdoek is, wanneer je op de juiste manier knoopt, de meest ergonomische van alle soorten draagsystemen voor zowel jou als je kindje. Wanneer je je draagdoek op de juiste manier uitspreidt en aanspant, creëer je een ideale ondersteuning voor het lijfje van je kindje en verdeel je het gewicht perfect over je eigen lijf. Het gewicht van je kindje wordt als het ware één met je eigen lijf. Let wel, ook met een geweven draagdoek kun je de juiste ergonomische houding niet garanderen als je niet goed weet hoe je de doek moet gebruiken. Dus be wise, leer het goed! Dat loont echt.

Knooptechnieken

Met een geweven draagdoek kun je, als je wilt, enorm veel verschillende knooptechnieken toepassen. Dus zeer geschikt als je een veelzijdige optie zoekt, waarmee je kunt variëren. Je kunt ermee dragen op je buik, heup of rug. Welke techniek geschikt is, is afhankelijk van de leeftijd en fysieke mogelijkheden van je kindje en natuurlijk van je eigen mogelijkheden. Een draagconsulent kan je hier meer informatie over geven (2). Weet je dat ik helemaal niet wist dat dat kon toen ik moeder werd? Ik heb een filmpje opgezocht op youtube, denkend dat ik het zo moest leren. Daar ging ik meteen de mist in, want ik vond een filmpje van een ander type doek (wist ik veel dat er zoveel verschillen waren) en zo knoopte ik dus onveilig en niet ergonomisch. Gelukkig ontdekte ik snel hoe het wel moest, want het kon een stuk veiliger en beter. Wat een verschil! Een geweven draagdoek gaat ook lekker lang mee. Je kunt er een baby in dragen, maar ook een peuter of een kleuter. De stof rekt niet uit en blijft heel lang goed als je er goed op past.

Verschillende geweven draagdoeken

Een geweven draagdoek is een geweven draagdoek, toch? Nou, nee. Er zijn verschillende lengtematen (en breedtematen), want net als met kleding, past niet iedereen dezelfde maat. De lengtemaat is ook belangrijk voor het soort knooptechniek die je wilt doen. Verder heb je ook nog veel verschillende soorten stoffen en blends, zoals katoen, bamboe, linnen, wol, hennep en nog veel meer. Dit heeft invloed op de dikte, warmte, draagkracht, soepelheid en het gevoel op je lichaam. De ene doek kan dus heel fijn zijn voor een pasgeboren baby, terwijl een andere doek meer geschikt is voor een zwaardere peuter of zelfs kleuter. Welke doek jij fijn vindt, is heel persoonlijk. Smaken verschillen. Het is echt aan te raden om een doekje eerst eens even te knuffelen, voordat je hem koopt. En als je dan eenmaal verliefd bent op een doek, blijkt je doek ineens allemaal vriendjes te hebben met de onweerstaanbare drang om ook bij je te willen komen wonen. Bij deze ben je gewaarschuwd😉 Maar je kunt het natuurlijk ook houden bij één trouwe doek!

Een geweven draagdoek is bij uitstek ook geschikt voor prematuur en dysmatuur geboren kindjes (vaak ook in andere special need situaties) vanwege de pasvorm en de krachtige ondersteuning die de geweven doek geeft. Laat je altijd wel heel goed voorlichten, want in deze situaties gelden aanvullende adviezen. Boek dan ook altijd een consult bij een ervaren draagconsulent met specialisatie op dit gebied. Zo kun je goed leren hoe je je kwetsbare kindje veilig draagt.

Is de geweven draagdoek geschikt voor iedereen?

Nee. Heel simpel eigenlijk. Waarom niet? Niet iedereen heeft een goed gevoel bij het dragen met een geweven doek. Sommige mensen vinden het helemaal niks. Soms wil je gewoon liever gaan voor een snellere en makkelijkere draagoptie. Daarnaast heeft niet iedereen de fysieke mogelijkheden om goed te kunnen knopen met een geweven doek. Heb je bijvoorbeeld door een fysieke oorzaak te weinig kracht om de doek te kunnen spannen? Dan kan het beter zijn om met een ander systeem te dragen. Is dit alles erg? Zeker niet! Gelukkig zijn er dan ook genoeg andere passende systemen om ergonomisch mee te kunnen dragen.

En? Wat is je conclusie? Lijkt het je leuk om deze kunst te beheersen? Hoe dan ook, ik hoop dat je met veel liefde gaat of blijft dragen, want het gaat er uiteindelijk om dát je draagt!

1) https://www.ikdraagjeverder.nl/type-draagsystemen

2) Vertrouw niet blindelings op de plaatjes op de verpakking en de gebruiksaanwijzingen die bij je draagdoek geleverd worden, want helaas staan daar vaak ook verkeerde en onveilige adviezen in. Ook gaan er nog veel verkeerde adviezen de wereld in door mensen die het goed bedoelen, maar toch eigenlijk net niet helemaal weten hoe het zit.

Liefs Susanne

Over Susanne

Susanne Jongejan is gecertificeerd draagconsulent met een eigen draagwinkel in Leeuwarden. Ze helpt ouders graag bij het leren dragen van hun (pasgeboren) baby’s, peuters en kleuters. Tijdens een consult leer je je kindje veilig en vertrouwd dragen in de ergonomische houding. Of je nou je kindje in een draagdoek of een ergonomische drager wilt dragen, je krijgt altijd advies op maat! Susanne is ook gespecialiseerd in het dragen van kindjes met ‘special needs’. Je mag altijd vrijblijvend contact met haar opnemen om je draagvragen te stellen.

Alle blogs van Susanne →

Reacties op deze blog

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto’s groter dan 500kb!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *