Je bevalling voorbereiden?

Afgelopen week liet een collega van mij een Instagram post zien van een online zwangerschapscursus. Deze werd gepromoot met de boodschap dat je tijdens de cursus ‘leert bevallen’. Klinkt veelbelovend denk je nu misschien. Maar ik ben er echt van overtuigd dat je niet hoeft te leren hoe je moet bevallen. Dit is ook altijd één van de eerste dingen die ik benoem in mijn cursussen. Je lichaam weet en kan het namelijk al, het is er voor gemaakt (en je baby ook!). Net zoals allerlei andere processen in je lichaam als ademhaling, hartslag, bloeddruk, spijsvertering, temperatuurregeling en afweersysteem is bevallen ook een natuurlijk en automatisch proces. Je hoeft er niet bij na te denken. Net zoals je niet hebt hoeven nadenken over de groei en ontwikkeling van die bevruchte eicel tot een prachtig kindje. Ons lichaam is een samenspel van allerlei natuurlijke processen. Ze houden zichzelf in balans zonder dat jij actief tussen hoeft te komen. Daarnaast is het zo dat als jij weet wat er in je lijf gebeurt tijdens de bevalling en hoe je daar het beste mee om kunt gaan, je de bevalling als minder pijnlijk zult ervaren. Uit onderzoek is tevens gebleken dat vrouwen die de geboorte van hun kindje goed hebben voorbereid (bijvoorbeeld door het volgen van een cursus), vaker een positieve ervaring beleven.

De geboorte van je kind is een life event. Life events zijn voorvallen in je leven die zowel positief als negatief kunnen zijn (bijv. een nieuwe baan, huwelijk, overlijden van een naaste). Alle life events zorgen tijdelijk én blijvend voor enorme veranderingen. Life events zoals je huwelijk, verhuizing, een nieuwe baan of het behalen van je schooldiploma bereid je voor. Geboortespecialist Milli Hill vergelijkt het voorbereiden van je bevalling in haar boek Positief over Bevallen met het voorbeeld van een bruiloft. Als je gaat trouwen, heb je geen invloed op het weer of wie van de gasten daadwerkelijk komt opdagen. Maar laat je de bruiloft aan het toeval over en zie je wel hoe het loopt? Nee. Je bereidt je voor. Je voert regie over alle wensen die je hebt, zodat jij de best mogelijke ervaring kunt hebben, wat voor weer het ook wordt.  Je wilt er namelijk het allerbeste uit halen. Dus waarom zou je dat voor de geboorte van je kind niet ook doen? Verken al je opties rondom bevallen, weet hoe je lijf werkt, hoe bepaalde factoren je bevalling (on)gunstig kunnen beïnvloeden, etc. Bovendien is een geboorte zowel op fysiek als op mentaal gebied een topprestatie. Ook daarin valt in de voorbereiding veel winst te behalen, net zoals je een sportwedstrijd of een examen zou voorbereiden. Oefeningen op het gebied van ademhaling, ontspanning, houdingen en mindset kunnen je hierbij helpen. Bij deze onderwerpen haken mensen soms bij voorbaat al af, omdat ze verwachten dat het misschien ‘zweverig’ zal zijn. Ik kan je vertellen dat er niets zweverig aan is. Het is gewoon hoe je lichaam werkt en als jij weet hoe je bepaalde tools en technieken kunt toepassen (door in je zwangerschap hier al mee aan de slag te gaan), kun je daar enorm veel profijt van hebben. Ook al voordat je gaat bevallen kan het eventuele angst daarvoor doen afnemen en zal het ervoor zorgen dat je (zelf)vertrouwen groeit.

Vaak hoor ik mensen zeggen dat het niet zinvol zou zijn om de geboorte van je kind voor te bereiden omdat je toch niet weet hoe het gaat lopen. Dat laatste klopt inderdaad, je hebt geen controle tijdens de bevalling. Met controle bedoel ik alle processen die zich in je lijf afspelen tijdens de geboorte van je kind. Je hebt geen controle over de weeën, hoe lang de bevalling duurt en op eventuele complicaties. Overgave is hierbij het sleutelwoord. Dat lukt je alleen als jij durft te vertrouwen op je lichaam, de mensen om je heen, je baby en de ruimte waarin jij je bevindt. De regie daarentegen kun je wel behouden tijdens je bevalling. Regie betekent alles wat er met je lijf gebeurt. Want hoe dan ook, jij bent en blijft de baas over je eigen lijf (en dat van je baby). Bijvoorbeeld over de houding die je wilt aannemen om de weeën op te vangen, of je wel of niet getoucheerd (inwendig onderzocht) wordt, wel of geen pijnbestrijding, etc. Er is dus veel wat je zelf kunt doen om een positieve bevalervaring te hebben. Zelfkennis kan hierbij ontzettend helpen. Wat vind jij prettig in de benadering en in de communicatie; waar heb jij behoefte aan? Ben je stil en in jezelf gekeerd of wil je juist continue ondersteuning tijdens je bevalling? Bespreek met je verloskundige wat je nodig hebt. Of kies voor een doula die gegarandeerd bij je blijft (ongeacht hoe je bevalling verloopt), ook in het ziekenhuis. Verhalen lezen van vrouwen met een positieve ervaring rondom de bevalling kan ook heel gunstig werken. Door goed te lezen, ontdek je wat hun ervaring zo krachtig en positief maakte.

Vragen als ‘wat als het niet lukt?’, ‘kan ik het wel?’, ‘straks past het niet?’ kunnen behoorlijk belemmerend werken. Er is inderdaad een klein percentage vrouwen waarbij de natuur een beetje hulp nodig heeft. Maar hé, wat als het wel lukt? Je lijf is zoveel krachtiger dan jij ooit voor mogelijk zou hebben gehouden. JIJ KUNT DIT!

 

Liefs Olga

Over Olga

Olga ter Hart geeft diverse zwangerschapscursussen (Baby & Co) en begeleidt daarnaast als doula ook ouders tijdens de bevalling. Met haar cursussen bereidt zij aanstaande ouders zo optimaal mogelijk voor op de geboorte van hun kindje. Door ze mee te nemen in alle keuzes en opties rondom de bevalling, door ze te vertellen over alles wat je kunt en mag verwachten, maar ook door het aanleren van diverse ademhalings- en ontspanningstechnieken. Er is altijd een cursus die bij jou past!

Alle blogs van Olga →

Reacties op deze blog

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto’s groter dan 500kb!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *