Kan ik een prematuur geboren kindje dragen?

In je buik heeft een kindje het lekker warm, voelt hij zich geborgen en ervaart het goed zijn lichaamsgrenzen. Mama is altijd hoorbaar en voelbaar aanwezig (het kloppen van haar hart, stemgeluid, ritmische bewegingen). Prikkels komen gedempt bij je kindje binnen. Het is voor een kindje een grote overgang van deze veilige plek naar een veel grotere wereld buiten de baarmoeder. Voor een prematuur geboren kindje is deze overgang nog groter, omdat je kindje eigenlijk nog een verdere ontwikkeling in je buik nodig had. Voor elk kindje is het een natuurlijke behoefte om nabijheid en warmte te ervaren. Op je borst, in jouw armen is de beste plek voor je kindje om te zijn. Voor een prematuur geboren kindje geldt dat des te meer. Dus buidel zoveel mogelijk als je kunt. Ook dragen is een optie met het juiste materiaal en deskundig advies. Dat zorgt er vaak voor dat je je kindje makkelijker en langer bij je houdt. Het heeft enorm veel voordelen die ik maar gewoon even voor je opsom.

  • Je komt tegemoet aan de natuurlijke behoefte van huid op huid contact van je kindje en bevordert daarmee de hechting.
  • Op je borst ervaart je kindje nabijheid en veiligheid waardoor het minder stress ervaart en minder huilt.
  • De temperatuur van je kindje wordt gereguleerd door het huid op huid contact. Hierdoor hoeft je kindje veel minder energie te gebruiken om op temperatuur te blijven.
  • De ademhaling en hartslag van je kindje worden regelmatig.
  • Buidelen en dragen draagt bij aan een hechte band tussen jou en je kindje.
  • Buidelen en dragen stimuleert de productie van moedermelk en drinken aan de borst.
  • Veel huid op huid contact bevordert de fysieke groei van je kindje.
  • Veel huid op huid contact zorgt ervoor dat je heel goed ingespeeld raakt op de behoeftes die je kindje heeft.
  • Buidelen en dragen zorgt voor een goede groei en ontwikkeling van de hersenen.
  • Veel buidelen zorgt vaak voor een kortere couveusetijd en opnameduur in het ziekenhuis.
  • Veel huid op huid contact met je kindje kan voor jou ook bijdragen aan het emotioneel verwerken van de vroeggeboorte.
  • Door te buidelen komt er oxytocine vrij (knuffelhormoon) wat een gunstige invloed heeft op je stemming. In onderzoek wordt zelfs geconcludeerd dat dit een postnatale depressie kan verminderen/voorkomen.

Om het buidelen minder belastend te maken voor je schouders en armen kun je een speciale ‘buideltop’ gebruiken. Ziekenhuizen stellen deze soms al beschikbaar en anders kun je altijd terecht bij een draagconsulent. Als je je prematuur geboren kindje wilt dragen in een draagdoek dan is dat zeker ook mogelijk. Wel is het verstandig om dit vooraf met de behandelend kinderarts en/of (kinder)fysiotherapeut te bespreken, zeker als je kindje nog in het ziekenhuis ligt. Een ervaren draagconsulent met specifieke kennis over het dragen van prematuur geboren kindjes kan je komen helpen en in overleg met de betrokken zorgprofessionals het passende advies geven in jullie situatie*. Bij een prematuur geboren kindje zijn er extra aandachtspunten om de veiligheid van je kindje te waarborgen en ook het juiste draagmateriaal is erg belangrijk. Niet alles is passend, vanwege het vaak lage geboortegewicht. Draag je kleine kindje nooit in een te grote drager. Dat geeft veiligheidsrisico’s.

Ook wanneer je kindje nog medische ondersteuning nodig heeft zoals bijvoorbeeld met een sonde, zuurstof en/of nog aan de monitor ligt, is het in principe mogelijk om je kindje te gaan dragen. Wanneer je een draagconsult boekt, leer je eerst altijd veilig dragen met een pop, voordat je je kindje gaat dragen. Ik persoonlijk sluit ook altijd aan op jullie mogelijkheden. Lukt alles niet tijdens één afspraak, omdat het wat langer duurt, er een voeding tussendoor komt of het gewoon te veel is? Dan maken we een vervolgafspraak. Jij en je kindje staan altijd centraal.

*Ik heb een speciale opleiding gevolgd voor het dragen van kindjes die prematuur geboren zijn.

Liefs Susanne

Over Susanne

Susanne Jongejan is gecertificeerd draagconsulent met een eigen draagwinkel in Leeuwarden. Ze helpt ouders graag bij het leren dragen van hun (pasgeboren) baby’s, peuters en kleuters. Tijdens een consult leer je je kindje veilig en vertrouwd dragen in de ergonomische houding. Of je nou je kindje in een draagdoek of een ergonomische drager wilt dragen, je krijgt altijd advies op maat! Susanne is ook gespecialiseerd in het dragen van kindjes met ‘special needs’. Je mag altijd vrijblijvend contact met haar opnemen om je draagvragen te stellen.

Alle blogs van Susanne →

Reacties op deze blog

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto’s groter dan 500kb!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *