KraamZus versus corona

Blogs over leuke onderwerpen

Normaal gesproken schrijf ik altijd over leuke dingen die ik tegen kom in mijn werk als kraamverzorgende. Nu wil ik ook het wereldnieuws onder de aandacht brengen en vertellen hoe ik het werken als kraamzus in deze tijden ervaar. Gelukkig mag ik mijn prachtige beroep nog steeds uitvoeren in deze tijd van het coronavirus.

Bevalling

Het is donderdagochtend heel vroeg als om 2.38 uur mijn telefoon gaat…. Tring tring. Je mag naar een bevalling! Even wakker worden hoor, want ik lang nog erg diep te slapen. Ik krijg de gegevens van mijn collega. Het gezin woont gelukkig vlakbij, dus ik hoef niet lang in de auto te zitten. De kans is groot dat ik op tijd bij de bevalling ben. Aangekomen in het gezin stel ik mij voor aan alle aanwezigen. De aanstaande moeder en vader, de stagiaire van de verloskundige en de verloskundige zelf. Met haar heb ik al eerder samengewerkt. Uiteraard geef ik ze geen hand in verband met het coronavirus. De bevalling zelf is goed verlopen. Er is een prachtige dochter geboren! Hoera!

11 maart: maatregelen omtrent coronavirus vanuit KraamZus

De dag voor de bevalling is er een stukje online gekomen op onze KraamZus app met informatie over het coronavirus. Dit is een app voor intern gebruik waarop wij onder andere al onze protocollen kunnen terugvinden en altijd up-to-date zijn met het laatste nieuws. Superhandig, zeker in deze tijden. In deze corona-update staan belangrijke voorschriften voor ons en het gezin wat betreft de hygiëne. Deze voorschriften zijn hetzelfde als die van het RIVM. Niets anders dan wat je overal hoort en leest: geen handen schudden, regelmatig je handen wassen etc.

Spannende tijd

Toen ik hoorde dat het virus ook al in Nederland was, vond ik dit wel erg spannend. Het wachten was op een besmetting in Friesland. Dit duurde niet lang en ja hoor, daar was de besmetting al. Stiekem hoopte ik dat het virus niet zo dichtbij zou komen en dat het Friesland zou overslaan… Misschien wel een beetje onrealistisch om zo te denken, maar hopen mag altijd. De vragen spookten direct al door mijn hoofd. Wat als ik een gezin tref die corona heeft? Wat betekent dit dan voor mij, persoonlijk en werk gerelateerd? Deze vragen komen vooral naar boven vanwege het feit dat je er tot een bepaalde hoogte geen grip op hebt. Je moet natuurlijk alle adviezen opvolgen van het RIVM en KraamZus. Gelukkig zijn alle maatregelen genomen en materialen aanwezig, mocht het zover komen. Dan weet ik wat ik moet doen.

In de kraamweek

Het coronavirus is het gesprek van de dag. Of eigenlijk het gesprek van de week. Na de vragen die iedere ochtend gesteld worden zoals hoe de nacht is verlopen, hoe de kraamvrouw zich voelt en hoe het met de borstvoeding is gegaan zijn we weer terug bij dit eerste onderwerp. We bespreken wat het kraamgezin heeft gehoord en gelezen en wat ik heb gelezen en gehoord. We wisselen de nieuwtjes uit. Alweer zoveel besmettingen erbij….pffff. Wanneer stopt het?! Steeds meer mensen in Friesland die besmet zijn geraakt. Het komt zo toch wel erg dichtbij hoor. Het maakt me ook wel een beetje bang en dan weer de vraag: wat als ik het krijg?! Dan kan en mag ik niet aan het werk. Terwijl ik juist nu niets liever wil! Iets extra’s betekenen voor de kraamgezinnen. En daarmee ook mijn hobby uitoefenen: werken als kraamverzorgende.

16 maart: extra maatregelen coronavirus

Eén van die extra maatregelen is dat het kraamgezin geen visite meer mag ontvangen, wanneer er een kraamzus in huis aanwezig is. Deze maatregel is vanuit de brancheorganisatie genomen om de kans op besmetting zo laag mogelijk te houden.

Geen (kraam)bezoek

Het landelijk advies is om zoveel mogelijk sociale contacten te vermijden. Gelukkig nam het kraamgezin dit advies ter harte. Ze gaven aan dat ze zelfs helemaal geen kraambezoek wilde ontvangen. Eerst wilde ze afwachten hoe het virus zich ging ontwikkelen. Ook wilden ze niet het risico lopen om besmet te raken, want moeder en kindje zijn nog kwetsbaar. Zelf vond ik het erg fijn dat het gezin dit zo had besloten. Zo blijft de kans ook klein dat ik besmet kan raken. Thuis heb ik dit onderwerp ook met mijn vriend besproken. Ook wij hebben afgesproken om zo weinig mogelijk op visite te gaan of ze thuis te ontvangen. Als het niet nodig is, dan doen we het niet.

Boodschappen doen

De kraamheer had ook boodschappen gehaald. Hij vertelde bij thuiskomst dat er veel schappen leeg waren. Met name de diepvriesgroentes, toiletpapier, potgroentes en afbakbroodjes. Ik had het ook al gehoord op het nieuws dat de mensen massaal aan het hamsteren waren geslagen. Ik dacht zelf dat het wel mee zou vallen. De winkels hebben vast voldoende voorraad. Totdat de kraamheer dus vertelde dat de schappen leeg waren. Toen wist ik dat het serieus was. Na de zorg die dag moest ik zelf nog wat boodschappen halen en kon ik het met mijn eigen ogen zien. Een leeg schap, nog een leeg schap, nog 2 producten, nog een leeg schap, nog 1 product…oei! Wat een gekke boel.

Ik was me ervan bewust dat je tijdens het boodschappen doen weer in contact komt met andere mensen, maar we hadden bijna niets meer in huis. Dus er moest wel weer wat in huis komen. Maar boodschappen doen is wel een risico. Hier komen veel mensen bij elkaar en sociale contacten vermijden is lastig. Dit moet ik zoveel mogelijk voorkomen. Daarom heb ik direct boodschappen voor de hele week gehaald. Zo weet ik dat we niet meer naar de winkel hoeven en thuis geldt dan: op=op!

Schoonmaken

In de kraamweek is het belangrijk voor mij om de hygiëne te waarborgen. Nu meer dan ooit! Elke dag maak ik het sanitair schoon. Dit moet normaal gesproken ook, dus dit is niets nieuws. Ook het wassen van je handen is een belangrijke preventie. Dit doe ik normaal gesproken al vaak, maar nu alleen nog maar meer! Mijn handen zijn aan het einde van de dag helemaal rood, geïrriteerd en jeukend. Het positieve hiervan: het geeft aan dat ik mijn handen genoeg heb gewassen. Voor het slapen gaan wat handcrème erop en ze zijn weer klaar voor de volgende dag!

Vervolg corona

Wat corona ons allemaal gaat brengen is de grote vraag. Zowel privé als voor mijn werk als kraamzus. Het is een spannende en onzekere tijd, waarin we nu met zijn allen zitten. De tijd zal het leren hoe en op dit moment kan ik de zorg leveren die gezinnen verwachten. Dus dat is ontzettend fijn! Met alle maatregelen die er zijn genomen vanuit KraamZus en de overheid weet ik dat ik, ongeacht de situatie waar ik terecht kom, er klaar voor ben en voor jullie gezin kan zorgen.

Tot slot

Ik wil graag afsluiten door jullie iets mee te geven. Ik kwam op internet een hele mooie zin tegen, welke ik heb vertaald in mijn eigen woorden.

 

“  Zorg vandaag voor de gepaste afstand,

zodat we elkaar morgen weer stevig kunnen knuffelen.  “

 

 

Liefs, Hinke.

 

Liefs Hinke

Over Hinke

Waar anderen soms nog even op afstand gehouden worden maakt Hinke gezinnen mee in de mooiste week van hun leven. Ze geeft kersverse ouders graag een onvergetelijke start met hun kleine zoon of dochtertje. Ze betrekt broertjes en zusjes graag in de zorg voor de pasgeboren baby! In haar blogs laat ze je meegenieten van haar bijzondere beroep.

Alle blogs van Hinke →

Reacties op deze blog

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto’s groter dan 500kb!

  1. Korina Tigelaar op zegt:

    TOP, Hinke en suc6 de komende tijd met het werken tijdens deze crisis, want idd we hebben ermee te dealen en moeten er toch een fijne kraamtijd van proberen te maken…..lieve Groetjes van een collega uit Drenthe🤗

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *