Spettertjes

Eén van de eerste vragen die ouders stellen is: ‘Wanneer mag mijn baby in bad?’ ‘Dan kan ik eindelijk die lekkere badproducten gebruiken…’ Heel begrijpelijk, daarom gaat mijn blog deze keer over het wassen en badderen van deze kleine spetters! Het badderen van de baby vind ik zelf altijd een leuk onderdeel van de kraamweek. Er komt veel bij kijken, dus lees snel verder!

Na 24 uur:

Nou, eerst maar eens antwoord op de veelgestelde vraag: ‘Wanneer mag mijn baby in bad?’ Kindjes mogen pas na 24 uur in bad, dat heeft te maken met hun temperatuur. Het zit zo: mocht een kindje een te lage temperatuur houden en dan in een warm badje gaan, dan gaat de temperatuur te snel omhoog. De temperatuur van de baby moet dus eerst stabiel zijn. Dat wil zeggen: tussen de 36,7 en 37,5 graden).

Hoe vaak in bad:

Hoe vaak een kindje in bad mag is per gezin verschillend. Wat ik aanhoud is om het kindje om de dag in badje te doen, dan droogt het huidje niet teveel uit. De andere dag wordt het kindje dan lekker gewassen.

Waar ik rekening mee houd is:

 • Temperatuur van het kindje (is die goed en stabiel? Dan mag het kindje in bad)
 • Temperatuur van de omgeving (de kamer waarin gebadderd wordt moet lekker warm zijn, en natuurlijk niet tochten).
 • Hoe verloopt de voeding (als het moeizaam gaat wordt er niet gebadderd, want dat neemt veel kostbare energie).
 • Meestal gaan de kindjes op dag 2 of 3 voor het eerst in badje.

Wat heb je nodig? 

Enig idee wat je allemaal klaar kunt zetten voor het badje? Hou je vast, want hier volgt een compleet lijstje. Je hebt niet alleen de badspulletjes nodig, maar ook alles om je baby te wassen. De baby gaat namelijk fris gewassen in bad 🙂

Tip: zet alles van te voren klaar, dan kun je het pakken als je het nodig hebt. Niets vervelender dan te ontdekken dat je een luier vergeten bent nét op het moment dat je ‘m bij de hand wilt hebben…

Benodigdhedenlijstje voor het badje:

 • Aankleedkussen
 • Hydrofiele handdoeken
 • Hydrofiel washandje
 • Wasgel
 • Olie / body lotion voor het huidje
 • Olie voor de haartjes
 • Badje en standaard
 • Je elleboog of een badthermometer (badje doe je op 37 graden)
 • Luier en billendoekjes
 • Schone kleren
 • Haarborsteltje

Een hele lijst! En wil je het lijstje nog wat langer maken? Dan kun je de schone kleding alvast om een warme kruik wikkelen, zodat je baby heerlijk warme kleertjes aankrijgt als hij uit het badje komt (let wel op dat de drukknoopjes van de romper niet te warm worden!).

Volgorde van wassen:

Hoe ga je te werk? Dit kan op verschillende volgordes (en dan bedoel ik niet eerst de billetjes en dan het gezichtje). Soms geef ik de een van de ouders vast het washandje, die me dan met een groot vraagteken aankijkt van: ‘Waar ga ik beginnen?’ Intussen vertel ik de volgorde dan, maar wat ouders ook vraag prettig vinden is dat ik het een keertje voordoe en zij de dag erna de kunst mogen herhalen.

Dit is mijn volgorde:

Washandje met warm water zonder zeep:wassen

 • oogjes, van buiten naar binnen wrijven
 • rest van het gezichtje
 • de handjes (waarom de handjes zonder zeep? Kindjes doen de handjes vaak in (of bij) hun mondje. Als er zeep op het handje zit dan krijgt het kindje zeep binnen)

Met zeep:

 • de haartjes
 • het buikje
 • de armpjes
 • het rugje
 • de beentjes en voetjes
 • de liezen
 • de billetjes

In bad

badNa het wassen mag de kleine spetter in het water! Het kindje ligt dan met z’n nekje op jouw pols. Daarbij houd je je ringvinger en de pink onder het okseltje van je kindje.

Met de andere hand ondersteun je de billetjes. Zodra je kindje geniet kun je je hand onder de billetjes vandaan halen en de haartjes uitspoelen. Je kleintje vindt het vast fijn om met de voetjes de rand van het badje te voelen. Dat geeft bescherming en voelt alsof hij of zij niet helemaal ‘in het diepe’ ligt.

Hoe je kindje reageert op het badje is per kindje verschillend. Je hebt kindjes die zich helemaal ontspannen en genieten. Maar je hebt ook kindjes die het vreselijk vinden, en de hele tijd moeten huilen.

 

Afdrogen

Tsja, dan komt het moment dat je kindje uit bad moet.

Drama! afdrogen2Want dit betekent in de meeste gevallen huilen. Heel begrijpelijk. Zelf vinden we het toch ook niet prettig om uit een warm bad/douche te moeten??! Dan krijgen we het ook koud…

Als je je kindje op de aankleedkussen legt, wikkel je een hydrofiele handdoek (of een swaddle) om het kindje heen, zodat deze doek het meeste water opneemt. Dan pak je een andere hydrofiele handdoek, en droog je op dezelfde volgorde af als het wassen. Nu komt deze volgorde niet zo precies, want je kindje is schoon. Wat wel erg belangrijk is om alle plooien goed droog te maken! Doe je dat niet, dan kunnen er plekken ontstaan.

Na het afdrogen kun je je kindje nog even lekker in smeren met olie of bodylotion. Daarna maar gauw de kleren weer aan. En dan merk je ook dat het huilen minder wordt 😉

Als laatste kun je nog wat olie in de haartjes doen, en de haartjes borstelen. Het borstelen van de haartjes is ook goed voor de doorbloeding van de hoofdhuid en hersenen. En kindjes vinden het vaak ook erg lekker voelen.

In de tummytub

‘Je hebt ook nog z’n emmer waar je kindje in kan, toch?’ Ja, dat is de tummytub. Dit vinden baby’s ook heerlijk. Dit geeft ze het veilige gevoel dat ze ook in de baarmoeder hadden. Het is een kleine ruimte met warm (vrucht)water. Kindjes die het badje maar niks vinden, genieten vaak wel van de tummytub.

Tip: als je geen tummytub hebt, kun je het ook eens proberen met een emmer. Dezelfde kleine ruimte, maar dan een goedkopere oplossing.

 

Onder de douche

Als we in de kraamweek de baby al een paar keer in bad hebben gedaan en de ouders dit in de vingers hebben, stel ik ook wel eens voor om met de kleine spetter onder de douche te gaan. Dit vinden de meeste kindjes ook heerlijk. Lekker huid op huid met de vader of moeder. Omdat ze de stem en geur van hun vader of moeder kennen worden ze daar lekker rustig van. En dan ook nog eens de straal met water die over het lichaampje stroomt. Wat is dit genieten samen!

Ik zeg er wel altijd bij dat de ouder zich er vertrouwd bij moet voelen. Want het kindje wordt wel glibberig (er zijn trouwens speciale douche-handschoenen verkrijgbaar, zodat het wat gemakkelijker vasthoudt, maar toch). En er zijn dan wel eens ouders die dat zichzelf niet toe vertrouwen of dat gewoon eng vinden. Dat is ook prima, goed dat ze het zeggen. Dan is het voor nu nog te vroeg om met de kleine onder de douche te gaan.

 

Tot slot: ervaring van het kraamgezin

In dit gezin was het het tweede kindje, maar de eerste ervaring met het ouderschap. Dus ook met het wassen en badderen. De eerste keer heb ik het wassen en badje voorgedaan. En die zelfde keer hebben de ouders beide het kindje ook in bad vastgehouden om dat alvast te oefenen. De rest van de week hebben de ouders het zelf gedaan. Dit ging goed. Je zag ze genieten hoe ze met hun kleine spetter bezig waren. En toen het kindje eenmaal in het badje lag, begon hij ook helemaal mee te genieten (foto moment!) Ook heeft de moeder met het kindje onder de douche gestaan. Hier genoten ze ook allebei heel erg van.

Bedankt dat ik foto’s voor mijn blog mocht maken!

Enne… krijg na het lezen van al deze badderverhalen je al zin om jullie kleintje in bad te doen?

Liefs Hinke

Over Hinke

Waar anderen soms nog even op afstand gehouden worden maakt Hinke gezinnen mee in de mooiste week van hun leven. Ze geeft kersverse ouders graag een onvergetelijke start met hun kleine zoon of dochtertje. Ze betrekt broertjes en zusjes graag in de zorg voor de pasgeboren baby! In haar blogs laat ze je meegenieten van haar bijzondere beroep.

Alle blogs van Hinke →

Reacties op deze blog

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto’s groter dan 500kb!

 1. KIm & Sjors op zegt:

  Lieve Hinke,

  Wat een mooi blog heb je geschreven, erg leuk om te lezen!
  Bedankt voor de fijne kraamweek die we met je hebben gehad.
  De kleine spetter vind het badderen en douchen een groot feest:) (behalve als hij er weer uit moet inderdaad haha)

  Liefs Kim & Sjors.

  • Hinke op zegt:

   Hoi Kim, Sjors en Mex,

   Fijn dat Mex het lekker vindt in badje.
   Dat was in de kraamweek ook al zo 😉
   Dan zag je hem, en jullie ook, lekker genieten!

   Liefs, Hinke

 2. gertruud de smale op zegt:

  hallo hinke, ik ben de moeder van kim en beppe van mex, wat een leuk en leerzaam verhaal over het badderen en speciaal natuurlijk om je kleinzoon te zien, toch voor beppe ook weer een update, om te zien hoe het ook al weer ging, leuk gedaan hoor succes in je loopbaan groetjes gertruud

  • Hinke op zegt:

   Hoi Gertruud,

   Leuk dat het voor u ook weer een update is.
   Vroeger met Kim was het vast weer anders dan nu.
   Ja, mooie foto’s van Mex, speciaal om terug te zien.
   Je kunt nooit te veel foto’s maken 😉

   Liefs, Hinke

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *