Jeetje, wat hebben wij een paar prachtige zonnige weken achter de rug! Hebben jullie er ook zo heerlijk van genoten? Ondanks dat je misschien hoogzwanger was en vocht vasthield in je lijf? Of dat je midden in je kraamweek zat of misschien was je wel aan het bevallen tijdens die vreselijke hete plak nachten.
Ik merk hoe ouder ik word, hoe slechter ik met de warmte om kan gaan. Gelukkig hadden de gezinnen waar ik aan het werk was begrip voor het hitte protocol. En als ik lekker vrij was, heb ik voornamelijk de hele hete dagen overleefd onder de parasol of lekker koel binnen.
Wat mij tijdens deze warme dagen veel gevraagd werd, was: “Wat moet de baby nou aan?” Zelf loop ik dan het liefste rond in mijn bikini, maar is dit al zo verstandig bij een pasgeboren baby? Alleen een luier? Alleen een romper? Of gewoon een romper met een pakje? Ik vind het soms ook een behoorlijk lastig onderwerp. Zoals ik heb geleerd, heeft een baby altijd een laagje extra nodig dan wat je zelf aan hebt. Maar vaak voelt dat dan ook een beetje tegenstrijdig.
Zo kraamde ik bij een gezin in de hittegolf periode waar de baby niet warmer werd dan 36.3. Zelf stonden we te puffen en te zuchten van de warmte, maar de baby kreeg toch echt naast een romper en een pakje ook een dekentje met een kruikje in ze bedje. Ik hoor de viste nog zeggen: “Dat kan toch helemaal niet. Veel te heet voor de baby!!” Deze baby was gewoon een beetje koudbloedig, want later in de week was de temperatuur 36.5, dronk goed aan de borst en was ook alweer groeiende richting zijn geboortegewicht. Dit is erg baby afhankelijk. Zo weet ik nog van vorig jaar met de warme dagen dat ik kraamde bij een kindje met een flinke bos haar. Zij droeg op dag twee al geen mutsje meer en lag in haar luiertje in de box met een temperatuur van 37.5! Toen heb ik ook overwogen om toch nog een rompertje aan te trekken. Zodra we dit hadden geprobeerd, zag je haar haartjes al nat worden van het zweet en was de baby erg onrustig.
Vanuit de Natuurlijke Kraamzorg opleiding heb ik geleerd wat wol en zijde kan doen bij een pasgeboren baby. Voor in de zomer, maar ook straks voor in de winter is dit handig om te weten!
Een zijden mutsje of romper zorgt voor een omhulling zonder dat het te warm is. Het geeft bescherming tegen prikkels en het neemt vocht op, zonder dat het nat/koud wordt. Een wollen muts of romper is goed te gebruiken bij kou, maar ook bij warmte. Dit komt doordat wol goed isoleert. Daarnaast kan wol ook veel vocht opnemen zonder dat het mutsje of romper vochtig aan voelt. Dit is helemaal fijn wanneer bijvoorbeeld de baby door inspanning van het drinken aan de borst wat gaat transpireren.
Ook zijn er kleertjes en mutsjes gemaakt van 70% wol en 30% zijde. Je hebt dan alle voordelen van wol en zijde in één!
Zelf kijk ik voornamelijk naar het kindje zelf. Hoe voelt het kindje aan? Voel hierbij altijd in het nekje en niet aan de handjes, voetjes of aan het neusje. Dit staat het verst af van de baby en de bloedstimulatie gaat eerst naar de belangrijkste organen. Daarna gaat het pas naar de handjes, voetjes en hetneusje. Kijk daarbij ook hoe het kindje eruitziet. Knalroze, bezweet etc. Uiteraard kun je dan ook altijd nog een keertje extra temperaturen.
Deze kraamgezinnen waar ik kraamde tijdens de hitte hadden direct wat mutsjes besteld via internet. Ook fijn om straks te gebruiken wanneer ze naar buiten gaan. Dus of je nu een warm- of koudbloedige baby hebt. Het is altijd handig om te gebruiken!
Mochten jullie nog vragen hebben of iets meer willen weten over een onderwerp uit de Natuurlijke Kraamzorg? Laat het mij dan weten en misschien schrijf ik dan mijn volgende blog over dat onderwerp! Stuur dan gerust een berichtje naar info@kraamzus.nl
Hopelijk tot snel weer bij een volgende blog!