Welk effect heeft muziek op de baby in je buik?

Tijdens je zwangerschap kan je baby in je buik al horen. Eerst alleen de hartslag van de moeder, later ook stemmen en ander omgevingsgeluid zoals muziek. Maar in hoeverre kan je ongeboren baby nou echt muziek horen en herkennen? En wat voor effect heeft muziek op je baby?

Vanaf wanneer kan je kindje muziek horen?

Als je kindje rond de 10 weken oud is zijn de oren zichtbaar ontwikkeld. Maar pas als de baby rond de 20 weken is, begint hij of zij echt te horen. Het kindje kan dan nog geen muziek herkennen, maar hoort al wel de hartslag van de moeder. Pas later in de zwangerschap, kan het kindje echt reageren op muziek.

Effect van muziek op je baby

Misschien heb je weleens gehoord van het ‘Mozart Effect’. Een bekend begrip dat is ontstaan in de jaren 90 en dat staat voor de gedachte dat je slimmer wordt door te luisteren naar muziek van Mozart. Er waren moeders die geloofden dat hun kind later een hoger IQ zou ontwikkelen als ze in de buik al muziek van Mozart te horen kregen. Dit bleek echter een fabel te zijn.

Klassieke muziek maakt baby’s in de buik misschien niet slimmer, maar foetussen vinden het wel prettige muziek om naar te luisteren. Onderzoek heeft aangetoond dat baby’s muziek met een vloeiende melodie en hogere tonen prettig vinden om naar te luisteren. Harde en lage tonen, zoals bijvoorbeeld bij hardrock, vinden baby’s minder fijn om te horen.

Ook is aangetoond dat baby’s na hun geboorte daadwerkelijk muziek kunnen herkennen die ze in de buik hebben gehoord. Vaak zorgt deze muziek ervoor dat baby’s tot rust komen, omdat ze door de muziek worden herinnerd aan de veilige tijd in de buik. Dus als je je baby in de buik regelmatig hetzelfde muziekje laat luisteren, is de kans groot dat de baby de muziek na de geboorte herkent en er anders op reageert dan op andere muziek. Leuk om te proberen met bijvoorbeeld een slaapliedje.

Wanneer jij gestrest bent, merkt je kindje dat. Je baby hoort je versnelde hartslag en past zich daarop aan (ook na de geboorte). Muziek kan ervoor zorgen dat je stress vermindert en je dus ontspant, wat ook weer een positief effect heeft op je kindje. Muziek is dus niet alleen goed voor je kindje maar ook voor jezelf.

Na de geboorte

Ook na de geboorte is muziek goed voor je kindje. Muziek laat verschillende delen in de hersenen beter met elkaar samenwerken. Dit heeft een positief effect op de creativiteit én de verbeeldingskracht van je kindje.

Verder draagt muziek bij aan de ontwikkeling van taal- en spreekvaardigheden en schijnt je kindje een betere aandachtsboog te ontwikkelen, waardoor hij problemen makkelijker op kan lossen.

Muziek heeft dus een positief effect op baby’s in de buik. Laat je kleine dus vooral zo nu en dan muziek luisteren om hem en jezelf tot rust te laten komen. Ook na de geboorte heeft muziek een positief effect op de creativiteit, verbeeldingskracht en de taal- en spraakvaardigheden van je kindje.

Liefs KraamZus

Reacties op deze blog

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto’s groter dan 500kb!

  1. Lativa op zegt:

    Onze kleine reageert heel duidelijk op muziek. Zodra de telefoon op de buik ligt vraagt ze om de muziek aan te doen. Echt gericht trappen naar de telefoon. Daarna soms wel 40 minuten rustig trappelen. Dan wordt het rustig in de buik en slaapt ze tevreden ☺️ echt genieten van zulke momenten 🤗

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *