Zwangerschap vs. brandend maagzuur. Wat te doen!

Brandend maagzuur is geen pretje. De één heeft er sneller last van dan de ander. Wanneer je zwanger bent, is het eigenlijk niet de vraag of maar wanneer je er last van gaat krijgen. Erg vervelend, maar soms kun je er helaas weinig aan doen. Toch hebben wij een aantal tips voor je waar je gebruik van kunt maken wanneer je tijdens je zwangerschap last hebt van brandend maagzuur.

Tijdens je zwangerschap gaat brandend maagzuur vaak gepaard met zure oprispingen. Je kindje groeit gestaag door en daarmee je baarmoeder ook. Door deze druk kan het maagzuur omhooggeduwd worden, waardoor je een brandend gevoel hebt. Maagzuur heb je altijd, maar hier heb je normaliter geen last van. Dit zuur verteerd namelijk het voedsel in je maag. Je maag is hiertegen beschermd, maar je slokdarm helaas niet. Hierdoor ontstaat het zure gevoel wanneer maagzuur omhoog komt.

Dus mocht je hier last van hebben, dan heb je dit meteen door. Het gevoel van brandend maagzuur dat omhoog komt, zullen veel dan ook direct herkennen. Helaas is dit een kwaaltje waar je de gehele zwangerschap last van kunt hebben. Is het niet door het groeien van je buik, dan komt het wel ergens anders door.

Je kunt namelijk ook last hebben van brandend maagzuur tijdens het eerste trimester van je zwangerschap. Dit kan komen door je hormoonhuishouding. Normaal zorgt een klepje er namelijk voor dat je maag is afgesloten, maar door je hormonen kan het zijn dat deze spier verslapt. Met als gevolg: sneller last van maagzuur.

Hierdoor weet jij dat je last hebt van brandend maagzuur:

  • Je hebt een branderig gevoel in je slokdarm
  • Je moet veel boeren en hebt last van (zure) oprispingen
  • Je kunt een pijn voor in je borst ervaren
  • Je voelt je misselijk of hebt last van een opgeblazen gevoel

Check, check en nog eens check? Herken jij bovenstaande symptomen? Misschien kun je het niet helemaal voorkomen, maar je kunt een hoop dingen doen die ervoor zorgen dat je minder last hebt van maagzuur.

  • Eet veel vezels! Dit vind je vooral in volkoren producten, groenten en fruit. Daarnaast hebben onder andere gember, bonen en vis een positief effect op maagzuur.
  • Probeer zo gezond mogelijk te eten en eet niet te vet (slechte vetten). Producten die je beter kunt vermijden zijn koffie, koolzuurrijk drinken, gekruid en pittig eten en te veel zuivel.
  • Probeer wat vaker kleinere maaltijden te eten. Vergeet niet goed te kauwen en neem kleine hapjes.
  • Gegeten en wil je daarna even liggen? Door horizontaal te liggen, krijg je eerder last van maagzuur. Ga dus niet direct na het eten liggen en probeer ook niets te eten voor het slapen gaan.
  • Wil je toch even gaan liggen? Zorg er dan voor dat je hoofdeinde iets omhoog staat of dat er extra kussens onder je hoofd liggen.

Hopelijk helpen deze tips je op weg om het brandend maagzuur te verminderen of om ervoor te zorgen dat het zelfs verdwijnt.

Liefs KraamZus

Reacties op deze blog

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto’s groter dan 500kb!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *