Aanvullende verzekering nodig bij zwangerschap?

Ben je zwanger of wil je graag zwanger worden? Hoe zit dat dan met je zorgverzekering? Voor welke kosten ben je wel verzekerd en voor welke niet? En wat verandert er in 2020? Kun je toe met een basisverzekering of kun je beter een aanvullende verzekering afsluiten? Allemaal vragen die om de hoek komen kijken. Hieronder vind je actuele informatie om alles een rijtje te zetten.

Zorgverzekering bij zwangerschap

Een deel van de kosten die je tijdens en na je zwangerschap maakt, wordt ook in 2020 door je basisverzekering vergoed. Echter zijn er dus ook kosten die je zorgverzekering niet vergoed en waarvoor je je misschien wel aanvullend wilt gaan verzekeren. Hieronder zie je een overzicht met welke kosten meestal wel en welke kosten meestal niet worden vergoed door de basisverzekering. Let op: dit kan per jaar verschillen.

Basisverzekering 2020
De volgende kosten worden standaard door de basisverzekering vergoed:

 • Verloskundige hulp (alle afspraken en controles met de verloskundige)
 • Gynaecologische hulp
 • De algemene termijn echo (12-weken-echo) en de 20-weken-echo
 • Ziekenhuisopname bij zwangerschapscomplicaties
 • Bloedonderzoek, indien medisch geïndiceerd NIPT test, indien medisch geïndiceerd
 • Thuisbevalling
 • Bevallen in het ziekenhuis indien medisch noodzakelijk. Als je zonder medische noodzaak wilt bevallen in het ziekenhuis wordt ongeveer €215,- (2020) vergoed. De rest (gem. rond 250/400 euro) moet je zelf betalen
 • Medische nazorg
 • Kraamzorg (deels, lees meer onder het kopje kraamzorg)

Aanvullende zorgverzekering wanneer je zwanger bent?
Niet alle kosten die je tijdens en na de zwangerschap maakt, worden vergoed. Het kan fijn zijn om je voor deze kosten aanvullend te verzekeren. Wanneer je twijfelt om je aanvullend te laten verzekeren, kijk dan goed of je met de extra premie niet alsnog duurder uitkomt. Een aantal kosten die niet standaard vergoed worden in basisverzekering, maar die je vaak wel aanvullend kunt verzekeren:

 • Een zwangerschapscursus
 • Aanvullende echo’s: de zogenoemde “pretecho’s”
 • Kraampakket
 • Aanvullende kraamzorg
 • Bevalling in ziekenhuis zonder medische noodzaak
 • Fysiotherapie (bijvoorbeeld tegen bekkeninstabiliteit)
 • Babymassage
 • Inzet van lactatiekundige

Hoe zit het precies met kraamzorg?
Afhankelijk van je situatie vergoedt je basisverzekering minimaal 24 uur en maximaal 80 uur aan kraamzorg, verdeeld over de 10 dagen na de bevalling. Standaard krijg jij 49 uur aan kraamzorg als je borstvoeding geeft en 45 uur als je doet aan flesvoeding. Voor deze kraamverzorging geldt wel een eigen bijdrage van ongeveer € 4,50 per uur die je moet betalen (2020).

Er zijn aanvullende verzekeringen die de eigen bijdrage voor de kraamzorg vergoeden. De eigen bijdrage voor het verblijven in het ziekenhuis na de bevalling bedraagt rond de €17 per dag (apart voor moeder en kind). Hetzelfde geldt voor het verblijven in een kraamhotel (poliklinisch). Wanneer een ziekenhuis of kraamhotel meer dan ongeveer €125 euro per dag rekent, zijn alle meerkosten ook voor jou. Ook hiervoor kun je je aanvullend laten verzekeren.

Eigen risico zorgverzekering
Verloskundige hulp, de bevalling en kraamzorg zijn zaken die niet onder het eigen risico vallen. Andere kosten kunnen hier wel onder vallen. Denk hierbij aan het vervoer naar het ziekenhuis met de ambulance (zonder medische noodzaak) voor de bevalling en medische nazorg.

Veelgestelde vragen over zorgverzekering & zwangerschap

Wat als je zwanger wordt in het nieuwe jaar?
Het kan zijn dat je er in januari achter komt dat je zwanger bent. Dat betekent dat je de overstapperiode net misloopt. Wat nu? Er is een klein aantal verzekeringen dat aanbiedt om gedurende het hele jaar over te kunnen stappen. Op een vergelijkingssite zoals Independer kun je zien welke verzekeringen dit zijn.

Wat is de beste zorgverzekering voor zwangere vrouwen?
Omdat elke vrouw tijdens de zwangerschap andere zorg nodig heeft, is er niet één zorgverzekering het beste. Op vergelijkingswebsites voor zorgverzekeringen kun je aangeven aan welke zorg jij behoefte hebt of denkt te hebben tijdens en op basis daarvan zoeken vergelijkingssites de zorgverzekeraar uit die het beste bij jou past.

Moet mijn partner zijn zorgverzekering ook aanpassen?
Wanneer je ervoor kiest om een aanvullende verzekering te nemen, is het niet nodig dat de zorgverzekering van je partner ook wordt aangepast. Het is dus goed mogelijk dat je als zwangere vrouw een aanvullende verzekering hebt en je partner bijvoorbeeld alleen een basisverzekering.

Maakt een restitutie- of naturapolis ook verschil?
Wanneer je een restitutiepolis hebt, kun je zelf je gewenste zorgaanbieder kiezen. Dit is anders bij een budget- of naturapolis. Bij een naturapolis is het belangrijk dat je controleert met welke zorgverleners je zorgverzekeraar een contract heeft. Voorbeelden van zorgverleners zijn bijvoorbeeld ziekenhuizen en apotheken. Als je namelijk wilt bevallen in een ziekenhuis dat geen contract heeft met je zorgverzekeraar, dan is er kans dat je een gedeelte zelf moet betalen.

Is de eigen bijdrage bij een poliklinische bevalling hoger?
Een poliklinische bevalling in een ziekenhuis of geboortecentrum zonder medische noodzaak brengt vaak extra kosten mee die je niet uit de basisverzekering vergoed krijgt. Dit kun je checken in de voorwaarden van je zorgverzekering.

Wat is onze ervaring als kraamzorgorganisatie?
In de praktijk zien we dat een basisverzekering in veel gevallen voldoende is. Echter dit is erg afhankelijk van je gezondheidssituatie en het verloop van je zwangerschap en bevalling.

Wil je meer weten over verzekerd zijn tijdens de zwangerschap? Bekijk dan de site van de consumentenbond.

Liefs KraamZus

Reacties op deze blog

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto’s groter dan 500kb!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *