De 10 dingen die je jezelf moet gunnen na een bevalling

Inmiddels is Carice bijna 8 weken en genieten we volop van haar! Zoals een kersverse moeder betaamt ben ik met regelmaat zoekende naar hoe ik mijn tijd in moet delen. Mijn dagen bestaan uit kraamvisite (ik had echt een kraamfeest moeten organiseren!), huishouden, voeden, luiers verschonen en had ik de kraamvisite al genoemd! HELP!
Wie heeft ze niet gelezen, de “top tien” blogs over zwangerschap en bevallen? Ik kon natuurlijk niet achter blijven. Eén ding weet ik wel, als kersverse moeder sta je zelf met regelmaat op de laatste plaats. Sta ik net mijn haren de föhnen, wordt Carice wakker. Denk ik eindelijk mijn nagels te kunnen lakken, wordt Carice wakker. Wil ik die mega stapel wasgoed wegwerken, ja inderdaad, wordt Carice wakker. Kortom “me-time” is soms ver te zoeken. Daarom heb ik een top tien gemaakt van de dingen die je jezelf echt moet gunnen na een bevalling!

Chocola
Met stip op nummer 1 komt CHOCOLA (geen twijfel over mogelijk). Daniel was zo slim om een grote zak m&m’s voor mij te kopen na de bevalling. het maakt natuurlijk niet uit wat voor soort chocola je in huis haalt maar zorg dat het binnen handbereik is. het maakt de periode na je bevalling gewoon net even wat aangenamer. het zou natuurlijk veel verstandiger zijn om een lekker bakje fruit – wat de kraamverzorgster voor je gemaakt heeft – te eten, maar dat kan altijd nog! Het is nu eerst tijd voor comfort food.

Een kraamverzorgster
Dat brengt mij meteen op nummer twee, namelijk een goede kraamverzorgster. Het klinkt misschien volkomen logisch maar kraamzorg is in veel culturen en landen niet zo gewoon. Een kraamverzorgster heb je natuurlijk niet voor het uitkiezen, maar het bureau waar je dat doet wel. Wat ik zo fijn vond bij KraamZus, was dat ik mijn hele kraamweek dezelfde kraamverzorgster had. Niet drie verschillende gezichten aan mijn bed. Een eerste dag is altijd even aftasten, ik zou er niet aan moeten denken om dat drie keer te moeten doen. En mijn kraamverzorgster (Wendy) snapte zelfs de hint van de zak m&m’s op het aanrecht en bracht mij naast de heerlijke bakjes fruit ook ongevraagd m&m’s op bed. Zeg nou zelf een betere kan je je toch niet wensen?

Een kappersbezoekje of behandeling bij een schoonheidsspecialiste
Veel vrouwen gaan voordat ze moeten bevallen naar de kapper. Ik heb besloten om het anders te doen. Na weken in mijn badjas te hebben rondgelopen en eruit te zien als ma Flodder werd het tijd om de oude Ilse weer terug te halen. En omdat je 24/7 met je kindje bezig bent, mag je na een aantal weekjes echt wel even “me-time” hebben hoor. Breng je kleine spruit een paar uurtjes naar opa en oma en ONTSPAN. Waarschijnlijk kijk je tijdens je kappersbezoekje tien keer op je mobiel om te checken of alles nog goed gaat, dit is oké. Maar geniet ook even van het moment dat je niet hoeft te voeden, poepluiers hoeft te verschonen en het huishouden moet doen.

Goed zittend ondergoed
Dames, vergeet die kanten shortjes en strings, het enige waar je de eerste weken behoefte aan hebt is lekker zittend ondergoed (lees onderbroeken). Bij gebrek aan beter jatte ik soms de boxershorts van mijn vriend in mijn kraamweek. Kortom zorg dat je voor dat je bevalt genoeg in huis gehaald hebt. Waarschijnlijk liep je de laatste weken van je zwangerschap toch al niet meer in sexy lingerie. Echter was mijn voorraad onderbroeken veel te klein. Vergeet niet dat je na een bevalling soms wel drie keer per dag schoon ondergoed aan wilt. En dus was ik snel door mijn voorraad heen.

Laat je boodschappen lekker thuis bezorgen
Ik woon twee minuten bij de supermarkt vandaan en mijn kraamverzorgster deed niet moeilijk over een boodschapje doen (Had ik al gezegd dat ze de beste was?) maar het is geen taak die een kraamverzorgster moet doen. Tegenwoordig heb je de luxe om bij de Albert Heijn om alles (inclusief repen chocola en zakken m&m’s) tot in je keuken te laten bezorgen. Gun jezelf dit vooral de eerste week!

Laat anderen het werk voor je doen
Voor een controlfreak is het best lastig om dingen uit handen te geven. Ik weet zeker dat veel vrouwen hier moeite mee hebben. We houden graag de regie over ons eigen leven (lees; we bepalen graag zelf hoe we het wasgoed sorteren, hoe we de was ophangen en hoe we onze keuken schoonmaken) Echter zijn dit klusjes die je de eerste week(en) lekker door een ander moet laten doen. Toen ik zag hoe Wendy stapeltjes van mijn wasgoed gemaakt had dacht ik; ” Oké Ils, adem in, adem uit, het komt vast goed….” Dat niet alles gebeurt zoals je het zelf altijd gewend bent moet je lekker over je heen laten komen. Druk maken om je was, is wel het laatste waar je zin in hebt gedurende je kraamweek.

Lekker eten
Dat gezond eten extra belangrijk is zo na de bevalling dat weten we allemaal. Maar soms heb je gewoon mega trek in een lekker patatje of heb je überhaupt geen zin om te koken. Mijn vriend is zzp’er en had niet de hele week tijd om Carice en mij lekker te vertroetelen en voor ons te koken. Mijn tip is om zeker goed voor jezelf te zorgen deze weken maar af en toe even zondigen kan echt geen kwaad. En zo een broodje filet americain met ei, ui en een klodder mayonaise is toch echt hemels na negen maanden strikte onthouding.

Je middagslaapje!
Dit klinkt misschien heel gewoon maar in mijn kraamweek “vergat” ik het zelfs wel eens. Simpelweg omdat ik ALTIJD druk ben. Hierdoor skipte ik het middagslaapje nog wel eens ook de weken na de kraamweek. Mijn advies dames; doe dit niet!! Je merkt dat het herstellen van je bevalling en het ontzwangeren veel energie van je vergen, en dan de nachtelijke voedingen niet te vergeten. Ook al voel je je zelf best oké, neem dat slaapje! Gun het jezelf!!

Dagje niks
Die nesteldrang die veel vrouwen voor hun bevalling hadden, die kreeg ik twee keer zo erg na die tijd. Helemaal als je vaak kraamvisite ontvangt wil je natuurlijk dat alles opgeruimd en schoon is. Na zes weken kwam ik er achter dat het huishouden soms gewoon niet bij te houden is met een kleintje waar je al zo druk mee bent. Het is oké, als je niet iedere dag stofzuigt of was staat op te vouwen. Soms is het gewoon lekker om een dagje helemaal niets te doen. Gun jezelf die dagen ook, het hoeft niet allemaal perfect te zijn.

Tot slot, niet geheel onbelangrijk, is tijd voor jezelf. Ga eens een avondje bij je vriendin langs (zonder je kindje) pak een film met je vriendinnen. Mijn advies is om dit wel gespreid te doen. Plan niet vier leuke activiteiten in 1 week, want dat sloopt je alleen maar (ik spreek uit ervaring). Maar het is echt wel fijn om af en toe even iets anders te doen dan luiers verschonen en je kleintje te voeden. Kon mijn vriend gelijk even aan zijn papa-dochter band werken ;-)

Liefs KraamZus

Reacties op deze blog

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto’s groter dan 500kb!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *