De leukste sporten voor tijdens je zwangerschap

Je zwangerschap inzetten als excuus om af en toe lekker te luieren is toegestaan. Het is echter geen excuus om niet te gaan sporten, want sporten tijdens de zwangerschap is juist goed voor jou en je baby!

De ene sport mag dan wel meer geschikt zijn dan de ander, maar er zijn nog altijd genoeg leuke mogelijkheden om te sporten tijdens de zwangerschap. Veel sporten zijn zelfs speciaal ingericht voor zwangere vrouwen. En niks leuker dan sporten met vrouwen die zich allemaal in hetzelfde schuitje bevinden.

Wij hebben de leukste sporten voor tijdens de zwangerschap voor je op een rijtje gezet:

Zwemmen tijdens je zwangerschap
Dat kan op allerlei verschillende manieren. Je kunt lekker rustig baantjes gaan zwemmen maar er zijn ook speciale aqua zwangerschapslessen. Zwemmen is extra geschikt voor als je zwanger bent, want zelfs met je snelgroeiende buik voel jij je in het water lekker licht. Let wel op: Duiken is absoluut niet toegestaan! Dat brengt simpelweg te veel risico’s met zich mee.

Pilates/yoga
Pilates en yoga zijn goede manieren om tijdens je zwangerschap fit en soepel te blijven. Naarmate je buik groter en groter wordt zullen sommige oefeningen moeilijker gaan. Dit is het moment dat je beter op zoek kunt gaan naar pilates/yoga lessen die speciaal zijn ingericht voor zwangere vrouwen. In sommige van deze lessen worden bepaalde ademtechnieken geleerd die je tijdens de bevalling kunt gebruiken en doe je oefeningen om je rug en bekken sterker te maken.

Hardlopen
Vrouwen die voor hun zwangerschap al veel hebben hardgelopen, kunnen dit tijdens hun zwangerschap prima blijven doen. Het is niet schadelijk voor je kindje, zolang je maar goed naar je lichaam blijft luisteren. Op een gegeven moment zal hardlopen toch een te grote belasting gaan vormen voor je lichaam en zal je vanzelf merken dat het niet meer gaat. Of bij twijfel natuurlijk een medisch persoon raadplegen.

Iets wat minder wordt aangeraden is om te gaan beginnen met hardlopen tijdens de zwangerschap. Het is niet goed om jezelf te pushen om langer of sneller te gaan lopen als je zwanger bent. Heel voorzichtig opbouwen kan, maar het wordt niet aangeraden.

Badminton
Badminton is een leuke sport om tijdens de zwangerschap te beoefenen. Natuurlijk moet je ook hierbij voorzichtig doen en oppassen voor (te) snelle draaibewegingen.

Krachttraining
In principe kun je gewoon blijven krachttrainen tijdens je zwangerschap. Ook hierbij geldt dat je niet ineens (veel) meer gewichten moet gaan gebruiken bij je oefeningen maar dat je beter je normale patroon of lichter kunt aanhouden. Ook moet je oppassen met buikspieroefeningen. Aan het begin van je zwangerschap kan dit nog prima, maar wanneer je je buik echt voelt groeien wordt aangeraden om alleen nog schuine buikspieroefeningen toe doen.

Andere beweging die je gezond houdt tijdens de zwangerschap is natuurlijk wandelen en fietsen. Vaak goedkoop en lekker in de frisse lucht. Sporten die je tijdens de zwangerschap beter kunt laten zijn vooral teamsporten als voetbal, handbal, basketbal en hockey. Deze brengen vaak veel risico’s met zich mee. Het is natuurlijk niet gezond om een bal of stomp in je buik te krijgen als je zwanger bent.

Luister naar je lichaam
Wees met het sporten tijdens de zwangerschap dus altijd voorzichtig en luister goed naar je lichaam. Doe sporten vooral niet zwaarder of langer dan dat je ze normaal zou doen, doe liever wat rustiger aan en stop wanneer je voelt dat het niet meer gaat.

Na de bevalling
Als je net bent bevallen heeft je lichaam een poosje de tijd nodig om te herstellen. Het is daarom van belang dat het sporten na de bevalling geleidelijk weer wordt opgebouwd. Begin dus eerst alleen met lichte oefeningen. Het kan slim zijn om te beginnen met het trainen van je bekkenbodem, omdat dit helpt urineverlies te verminderen/te voorkomen in de eerste periode na de bevalling.

Neem bij vragen of bij twijfel altijd contact op mensen die professioneel medisch geschoold zijn zoals je verloskundige, huisarts of gynaecoloog.

Liefs KraamZus

Reacties op deze blog

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto’s groter dan 500kb!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *