Zodra ik het woord ‘partner’ schrijf in mijn posts, blogs, websiteteksten, et cetera denk ik direct aan alle mama’s die, al dan niet bewust, géén partner hebben. Voor de tekst in dit blog geldt dat overal waar je het woord partner leest, ik je geboortepartner bedoel. Dit kan uiteraard je partner zijn, maar net zo goed je beste vriendin, je moeder, je vader, je doula of misschien iemand anders die je bijstaat tijdens de geboorte van je kind.
Allereerst dank voor alle reacties op de vraag van KraamZus waar jullie graag over zouden willen lezen. In mijn hoofd speelde al een aantal onderwerpen en daar was deze er ook één van.
Tijdens mijn cursussen is de rol van de partner een belangrijk onderdeel, omdat zijn aanwezigheid écht het verschil kan maken tijdens je bevalling. Ik zie partners vaak opgelucht ademhalen als ik vertel dat hun belangrijkste taak tijdens de bevalling ‘er gewoon zijn’ is. Klinkt eenvoudig, maar de meeste partners gaan in de actiestand als ze zien dat hun vrouw het zwaar heeft. Dat hoeft dus niet. Je partner kan het niet van je overnemen en het ook niet oplossen. ‘Er gewoon zijn’ dus…
Zijn aanwezigheid maakt namelijk dat jij je veilig voelt, waardoor jij je beter kunt ontspannen als het straks zover is. En die ontspanning helpt enorm; je ervaart minder pijn en je bevalling gaat vlotter. Daarom is het van wezenlijk belang dat jij je de hele bevalling gesteund voelt door je (geboorte)partner.
Is die aanwezigheid dan het enige wat je partner voor je kan doen tijdens de bevalling? Er is meer! Alles begint met een goede voorbereiding. Ik hoor vaak van partners terug dat ze het tijdens de bevalling fijn vonden dat ze ongeveer wisten wat ze konden en mochten verwachten. Als je partner hierdoor meer rust ervaart, werkt dat ook zeker op jou door. Je zou dus als voorbereiding samen een fijne zwangerschapscursus kunnen volgen. Er zijn cursussen die je in zijn geheel samen volgt en er zijn ook cursussen waarbij het mogelijk is dat je partner slechts één keer mee komt. Er is altijd een cursus die bij jullie past.
Heb je al nagedacht wat je wel of niet prettig zou vinden tijdens de bevalling? En deze wensen door vertaald naar een geboorteplan? Bespreek dit plan dan ook met je partner, zodat je van tevoren de verwachtingen naar elkaar toe kunt uitspreken. Je partner is op deze manier op de hoogte van jouw geboortewensen en kan er tijdens de bevalling voor zorgen dat hier zoveel mogelijk rekening mee wordt gehouden door iedereen. Daarnaast kent je partner jou als geen ander. Als hij merkt dat er iets gebeurt wat jou stoort, kan hij daar wat van zeggen zodat jij je volledig kunt richten op je ademhaling en ontspanning.
Weeën worden veroorzaakt door het hormoon oxytocine, ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd. Vandaar dat elke vorm van lichamelijk contact je bevalling in een stroomversnelling kan helpen; knuffelen, strelen, masseren, zoenen, enz. Naast het feit dat oxytocine ervoor zorgt dat je lichaam weeën maakt, geeft het je ook een rustig gevoel en helpt het je om te ontspannen.
Daarnaast kan je partner een fijne coach voor je zijn op de momenten dat jij het even moeilijk hebt. Door jou te vertellen hoe trots hij op je is, door je aan te moedigen, op te peppen of juist door even niets te zeggen als alle prikkels je even te veel zijn. En het belangrijkste; een goede coach heeft geen medelijden. Bevallen is topsport en medelijden gaat jou niet helpen het allerbeste in jezelf naar boven te halen.
Tot slot, omdat de meeste partners toch graag echt iets willen dóen tijdens de bevalling nog enkele praktische partnertips. Zorg voor een fijne, intieme sfeer zodat de oxytocine rijkelijk kan stromen. Dit heeft op zich niets met een romantisch plaatje te maken, maar wel alles met hoe je hormonen nou eenmaal werken en ervoor kunnen zorgen dat de bevalling soepeler verloopt. Zorg voor voldoende te drinken (rietje!) en te eten. Adem met haar mee als ze de weg even kwijt is. Help haar naar het toilet, onder de douche of in bad. Geef tegendruk in de rug tijdens een wee. Zorg ervoor dat ze niet te warm of te koud is.
Dat partners er niet toe doen tijdens een bevalling is gelukkig niet meer zo, de geboorte van een kind kan echt een diepere lading aan je relatie geven. Bevallen doe je samen. Ik wens jullie een prachtige en krachtige ervaring!
*overal waar ‘hij’ of ‘zijn’ staat, kan ook ‘zij’ of ‘haar’ gelezen worden