Doula Olga: geboorteplan

Het woord geboorteplan roept regelmatig verwarring op. Want in de meeste gevallen valt er niet zoveel te plannen aan een geboorte. In een wereld die inmiddels best wel maakbaar is, is de geboorte over het algemeen toch echt nog iets van de natuur. En die laat zich niet plannen. Een geboorteplan moet je dan ook niet zien als een vastomlijnd plan, maar als een document waarin jouw wensen rondom de bevalling zijn vastgelegd.

Hoe weet ik welke opties en keuzes er allemaal zijn?

Door je voor te bereiden op de bevalling krijg je een goed beeld van alle mogelijkheden rondom de geboorte van je kindje. Lees boeken, bezoek websites en meld je aan voor een fijne zwangerschapscursus die bij jou past. Als je van tevoren weet wat je opties tijdens de bevalling zijn, kun je hier veel beter op inspelen als het zover is. Laat je hierin niet door anderen leiden, maar blijf dicht bij jezelf. Jij weet het beste wat bij jou past. Wat voor een ander goed werkt, hoeft voor jou niet zo te werken en andersom.

Maar mijn verloskundige of gynaecoloog weet toch wat het beste is voor mij en mijn kindje?

Uiteraard weten zij heel veel over bevallen en mogelijke complicaties. Maar wat jou kan helpen om te ontspannen en wat je juist níet wilt tijdens de geboorte van je kind, kunnen ze lastig van je gezicht aflezen. Dit werkt voor elke vrouw weer anders. Ook voor de mensen om jou heen geeft een geboorteplan houvast tijdens de bevalling. Met een geboorteplan laat je de verloskundige en andere zorgverleners weten wat jij belangrijk vindt, wat jouw ideeën en wensen zijn en hoe jij graag wilt dat mensen met je omgaan.

Wat levert het schrijven van een geboorteplan mij op?

Met een geboorteplan sta je sterker. Tijdens je bevalling mag je de controle loslaten. Dit is iets wat we in ons huidige leven vaak niet meer zo gewend zijn. Met controle loslaten wordt bedoeld dat je je mag overgeven aan datgene wat je lijf zelf kan. Daar is geen sturing voor nodig, dat gaat in de meeste gevallen vanzelf én ook nog eens veel makkelijker als je kunt ontspannen. Ook hierbij geldt dat een goede voorbereiding je kan helpen om ook daadwerkelijk te dúrven loslaten en ontspannen. De regie mag je echter wel behouden tijdens je bevalling! Regie gaat over alles wat er met jou of met je kindje gebeurt. Om deze keuzes te kunnen maken, heb je duidelijke uitleg van een deskundige nodig over de voor- en nadelen van een bepaalde meting of ingreep en eventuele alternatieven. Maar sta ook altijd even stil bij je eigen gevoel hierbij. Als je van tevoren goed hebt nagedacht over diverse scenario’s, is de kans groter dat je de regie weet te behouden tijdens de bevalling. Door een geboorteplan blijf je betrokken bij de dingen die tijdens de bevalling gebeuren en de beslissingen die genomen worden. Ook op momenten dat je zelf niet goed kunt vertellen wat je wilt. Op deze manier heb je een grotere kans op een positieve geboorte-ervaring.

Maar hoe schrijf ik nou zo’n geboorteplan?

Internet staat vol met formats. Ook geven verloskundigen en gynaecologen vaak een format mee om in te vullen. Deze kun je gebruiken om je wensen kenbaar te maken. Er zijn ook andere manieren om je geboorteplan vorm te geven. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met een blanco vel papier en hierop al je wensen en je eventuele angsten schrijven. Of een rode stift voor alles wat je niet wenst en een groene voor alles wat je wel wenst tijdens je bevalling. Later kun je dit per onderwerp ordenen en zo je geboorteplan opstellen. Houd maximaal 1 A4 aan, dan is het goed uitvoerbaar voor je zorgverleners. Als je al eens eerder bevallen bent en dit was geen positieve ervaring, kan het heel duidelijk voor je zorgverleners zijn dat je dit in je geboorteplan benoemt.

Maar wat als ik tijdens de bevalling iets anders wil dan in het geboorteplan staat?

Niets in het geboorteplan staat vast. Je kunt op elk moment van gedachten veranderen. Uiteindelijk ben jij altijd degene die beslist. En door je plan van tevoren te bespreken met je (geboorte)partner, kun je ook de verwachtingen naar elkaar toe bespreken. Bespreek ook meerdere scenario’s met elkaar.

Een geboorteplan is geen doel op zich. Het is ook niet bedoeld om je droombevalling mee waar te maken. Het nadenken over en het uiteindelijke schrijven van een geboorteplan zorgt voor een goede voorbereiding op je bevalling, waarmee je de kans op een positieve ervaring vergroot. Een geboorteplan geeft rust. En tenslotte: een geboorte is zo’n prachtige en belangrijke gebeurtenis, daar mag je best bij stilstaan!

Liefs Olga

Over Olga

Olga ter Hart geeft diverse zwangerschapscursussen (Baby & Co) en begeleidt daarnaast als doula ook ouders tijdens de bevalling. Met haar cursussen bereidt zij aanstaande ouders zo optimaal mogelijk voor op de geboorte van hun kindje. Door ze mee te nemen in alle keuzes en opties rondom de bevalling, door ze te vertellen over alles wat je kunt en mag verwachten, maar ook door het aanleren van diverse ademhalings- en ontspanningstechnieken. Er is altijd een cursus die bij jou past!

Alle blogs van Olga →

Reacties op deze blog

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto’s groter dan 500kb!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *