Extra kraamzorguren, hoe werkt dat?

Soms is het fijn of zelfs noodzakelijk om een beroep te doen op extra kraamzorg. Bijvoorbeeld wanneer je herstel minder voorspoedig gaat dan gehoopt. Of wanneer je gewoon meer hersteltijd nodig hebt vanwege een keizersnede.

Kraamzorg op basis van het Landelijk Indicatie Protocol (LIP)
Als kraamzorgorganisatie heeft KraamZus overeenkomsten met bijna alle zorgverzekeraars in Nederland en wordt kraamzorg uit je basisverzekering vergoed, waarbij je een eigen wettelijke bijdrage van €4,50 per uur betaalt.

Hoeveel uur kraamzorg je krijgt, wordt bepaald aan de hand van het Landelijk Indicatie Protocol. Tijdens de intake door de medewerker van KraamZus inventariseren we voor hoeveel uur je in aanmerking komt. Het aantal uren dat je vergoed krijgt is minimaal 24 uur en maximaal 80 uur, verdeeld over maximaal 10 dagen.

Moet je tijd doorbrengen in het ziekenhuis? Bijvoorbeeld vanwege een vroeggeboorte of een keizersnede, dan wordt per dag ⅛ deel van je beschikbare kraamzorg uren in mindering gebracht.

Recht op extra uren kraamzorg op basis van indicatie
Heb je aan het aantal geïndiceerde uren niet voldoende? Dan kan de verloskundige op grond van een medische indicatie regelen dat je meer uren krijt. Ook hier is het Landelijk Indicatie Protocol leidend.

Je kunt bijvoorbeeld extra uren kraamzorg krijgen wanneer je niet snel genoeg hersteld, na complicaties tijdens de bevalling, als jouw baby niet gemakkelijk opstart of wanneer borstvoeding nog niet goed op gang wil komen. Per onderdeel is het extra aantal uren bepaald. Kun je jezelf fysiek nog niet redden, bijvoorbeeld na een keizersnede, dan kun je maximaal 10 uur extra kraamzorg krijgen (2 uur per dag). Ook dit wordt in overleg met de verloskundige bepaald.

De ervaring leert dat jouw verloskundige en kraamverzorgende al in een vroeg stadium in de kraamperiode anticiperen op een eventueel benodigde verlenging van kraamzorg, om jou zo de beste zorg te kunnen bieden waar je recht op hebt.

Zelf kraamzorg uren bijkopen
Is er geen indicatie op basis waarvan je extra kraamzorg uren krijgt? En je wilt toch graag langer gebruik maken van de kraamverzorgende? Dan kun je kraamzorg uren zelf bijkopen. Neem hiervoor telefonisch contact op met KraamZus via 088 – 41 00 700 om de mogelijkheden te bespreken.

Liefs KraamZus

Reacties op deze blog

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto’s groter dan 500kb!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *