Gelukshormonen tijdens je bevalling

Ken jij het, oxytocine? Het is het hormoon dat je lichaam tijdens de bevalling stootsgewijs aanmaakt en zorgt voor krachtige en effectieve samentrekkingen van je baarmoeder, weeën. Na de bevalling speelt oxytocine ook een belangrijke rol bij de borstvoeding maar ook bij de hechting van jou aan je kindje en andersom. Oxytocine is één van de vier gelukshormonen en speelt samen met een ander gelukshormoon, endorfine, een belangrijke rol tijdens je bevalling. Graag leg ik je uit hoe je ervoor kunt zorgen dat deze fijne stofjes zo optimaal mogelijk vrij komen tijdens de bevalling, zodat jij profijt hebt van deze natuurlijke pijnstillers!

Oxytocine staat ook wel bekend als het knuffelhormoon. Door aanraking, massage, knuffelen en vrijen maak je oxytocine aan wat zorgt voor een gevoel van ontspanning en geluk. Daarnaast zorgt het dus tijdens je bevalling voor het ontstaan van weeën. Hoe meer oxytocine, hoe effectiever en krachtiger je weeën zijn. Daarnaast werkt oxytocine pijnstillend, net als het hormoon endorfine wat ook vrijkomt tijdens je bevalling. Endorfine komt in de loop van je bevalling vrij, als je weeën regelmatiger en krachtiger worden. Het zorgt ervoor dat je je beter kunt afsluiten van de pijn en vaak geven vrouwen aan dat ze hierdoor in een ‘bubbel’ terecht komen, zelfs als de bevalling heftig is. Oxytocine heeft echter een natuurlijke vijand; adrenaline. Adrenaline komt vrij bij stress, angst, irritatie, et cetera en heeft een remmend effect op de aanmaak van oxytocine. Het zorgt er dus voor dat je weeën minder krachtig zijn en je daarnaast meer pijn ervaart.

Hoe kun je er nou voor zorgen dat je de oxytocine en endorfine aanmaak tijdens je bevalling een flinke boost geeft? ‘What got the baby in, gets the baby out’ wordt weleens gezegd. Liefde, knuffels, warmte, rust en zachte aanrakingen helpen jou in de flow te komen. Rens Kroes werd afgelopen jaar uitgelachen en de grond in getrapt omdat ze o.a. een zoutsteenlamp inzette tijdens de geboorte van haar dochter. Best gek als je weet dat zacht licht je hormonen ontzettend kan helpen. Een romantisch avondje plan je toch ook niet met tl-licht? Onderstaand nog meer praktische tips & tricks om aan te denken en toe te passen tijdens de geboorte van je kindje.

  • Privacy! Oxytocine wordt ook wel een ‘verlegen’ hormoon genoemd, dus dat jij je niet gestoord, opgejaagd of bekeken voelt is heel belangrijk.
  • Zorg voor een fijne, veilige en vertrouwde omgeving. Beval je in het ziekenhuis? Neem bijvoorbeeld je eigen kussen, zachte chilldekentje of iets anders mee van thuis.
  • Aromatherapie. Bepaalde essentiële oliën kunnen je helpen te ontspannen (bijv. lavendel) of extra energie geven. Gebruik alleen zuivere olie en win van tevoren altijd deskundig advies in.
  • Zacht licht. Fel licht stimuleert de aanmaak van adrenaline. Er zijn prachtige LED kaarslichtjes te koop, welke bijna niet van echt te onderscheiden zijn. Neem deze mee naar het ziekenhuis. Thuis kun je natuurlijk echte kaarsjes gebruiken voor een fijne relaxte sfeer.
  • Muziek waar jij van ontspant (stel een playlist samen met muziek waar jij goed op gaat). Of juist stilte (sommige vrouwen vinden een noise cancelling koptelefoon heel fijn om zich af te sluiten).
  • Warmte. Een kruik, hittepit, bad of douche geeft verlichting en ontspant.
  • Massage, zachte aanrakingen. Het huid-op-huid contact stimuleert de aanmaak van oxytocine.
  • Blijf in beweging. Wiebel op een bal. Dans.
  • Ademhalingstechnieken.
  • Ontspanningsoefeningen. Hoe meer ontspanning, des te meer gelukshormonen er vrijkomen.
  • Zoenen, kussen, vrijen, een orgasme, tepelstimulatie zijn fantastische oxytocine-boosters!
  • En: zo weinig mogelijk stress, hard geluid, haast en/of spanning.

Bedenk van tevoren wat jij nodig hebt om zo goed mogelijk in de overgave te kunnen komen. Wat helpt jou om te ontspannen? Bespreek dit met je partner en zet het in je geboorteplan. Ik wens je een prachtige en krachtige ervaring!

Liefs Olga

Over Olga

Olga ter Hart geeft diverse zwangerschapscursussen (Baby & Co) en begeleidt daarnaast als doula ook ouders tijdens de bevalling. Met haar cursussen bereidt zij aanstaande ouders zo optimaal mogelijk voor op de geboorte van hun kindje. Door ze mee te nemen in alle keuzes en opties rondom de bevalling, door ze te vertellen over alles wat je kunt en mag verwachten, maar ook door het aanleren van diverse ademhalings- en ontspanningstechnieken. Er is altijd een cursus die bij jou past!

Alle blogs van Olga →

Reacties op deze blog

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto’s groter dan 500kb!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *