Hormonen na een bevalling

De kraamweek staat in het teken van het leren kennen van je kindje en het eerste herstel van de zwangerschap en bevalling. Rust en verbinding zijn hierbij mega belangrijk. Gelukkig worden de eerste dagen ook bedrust geadviseerd. De kraamverzorgende houdt dit goed in de gaten en neemt de nodige taken over. 

Hormoon: oxytocine aanmaken

Het hormoon dat een grote rol speelt bij rust en verbinding is oxytocine, het knuffelhormoon. Een hormoon dat je van nature aanmaakt als je in verbinding staat met mensen in je omgeving, oogcontact en aanraking zijn hierbij belangrijk.

Meteen na de geboorte, maar ook gedurende de kraamweken, wordt huid-op-huid contact met je kindje gestimuleerd. De aanraking hierbij stimuleert de aanmaak van oxytocine. 

Maar er zijn nog veel meer manieren om oxytocine aanmaak te stimuleren. Zelf kreeg ik een neusspray met oxytocine, toen mijn borstvoeding niet goed op gang kwam. Het werkt direct, maar brengt wel de natuurlijke aanmaak van oxytocine in de war. Beter probeer je eerst de volgende methodes:

  • aanraken, aankijken, knuffelen
  • samen lachen
  • wandelen
  • koken
  • muziek luisteren
  • iets leuks doen met anderen
  • intimiteit (seks na de bevalling is nog niet meteen aan te raden en waarschijnlijk moet je hier de eerste weken ook nog niet aan denken. Maar intiem zijn met je partner kan juist prima.)

Zo stimuleer je ook de aanmaak van de borstvoeding, door je kindje aan te kijken tijdens het voeden. Dus niet multitasken, maar heb juist bewuste aandacht voor je kindje. 

Hormoon: cortisol aanmaak

Het stimuleren van oxytocine wordt in bijna iedere bevalcursus wel genoemd. De rol van het stresshormoon cortisol, wordt echter vaak onderbelicht. Cortisol is de tegenhanger van oxytocine. Een hoog cortisollevel zorgt ervoor dat je minder oxytocine aanmaakt en remt ook de werking van oxytocine. Goed dus om niet alleen oxytocine te stimuleren, maar zeker ook stress te verminderen. 

Niet alleen voor je herstel, maar zeker ook voor het opstarten van de borstvoeding. Oxytocine speelt daarbij een grote rol, doordat het de toeschietreflex van de moedermelk stimuleert. 

De kraamweek kan behoorlijk stressvol zijn. Je hebt opeens de zorg voor ene lief onschuldig kindje, jouw kindje. Alles is nieuw, dit kan je behoorlijk onzeker maken. Daarnaast is het vinden van een nieuw ritme, met je kindje, altijd stressvol. Voldoende hulp vragen in de eerste maanden na de bevalling helpt om het stresslevel lager te houden en dus sneller te herstellen. 

De invloed van het hormoon cortisol

Oxytocine en cortisol zijn niet de enige hormonen die invloed hebben op elkaar. Cortisol heeft ook invloed op insuline en insuline op haar beurt heeft weer invloed op de hormonen oestrogeen, progesteron en testosteron. Zie hiervoor ook de bovenstaande afbeelding. 

Met name de balans tussen oestrogeen en progesteron is heel bepalend voor hoe jij je voelt in de maanden na je bevalling. Tijdens de bevalling zijn deze immers beide hoog gepiekt. Na de bevalling dalen deze weer snel. Het duurt even voordat de normale balans terug gevonden is. Cortisol en insuline hebben invloed op het herstel van deze balans. 

Het hormoon insuline en voeding

Insuline is het hormoon dat de suikers in je bloed reguleert. Door middel van je voeding heb jij een grote invloed op je bloedsuiker. Het is dus mogelijk om je hormonen een handje te helpen om weer in balans te komen door middel van je voedingskeuzes.

Hoe houd je hormonen in balans?

  • Eet veel vezelrijke voeding, geen toegevoegde suikers en vermijd geur, kleur en smaakstoffen en te veel zout.
  • Een voedzaam dieet na de bevalling bestaat hoofdzakelijk uit groente, eiwitrijke voeding (noten, zaden, kwark, gevogelte, vis) en gezonde vetten (avocado, noten, zaden, vette vis). 
  • Drink geen kcal, hier zitten veel suikers in en worden snel opgenomen. Drink daarom met name water en thee. Af en toe een glas melk is wel ok. 
  • Eet fruit, drink het niet. Combineer fruit altijd met eiwitten en vetten in bijvoorbeeld kwark, noten en zaden of een flinke dot pindakaas. Fruit zit boordevol vitaminen en mineralen, maar ook suikers. Suiker is suiker, dus ook hiervan gaat je bloedsuiker snel omhoog. Eiwitten en vetten vertragen dit proces. 
  • Start een maaltijd altijd met vezels = groente. Met name pastinaak, zoete aardappel, broccoli, artisjok, boerenkool, spruitjes, knolselderij zitten boordevol vezels.

Wil je meer weten over je hormoonbalans? Meld je dan aan voor mijn webinar: Leven met je hormonen

Deze blog is geschreven door Hanny, online leefstijlcoach bij Best9Women.

Liefs Hanny - Best9Moms

Over Hanny - Best9Moms

Hi, ik ben Hanny. Ik ondersteun je fysiek en mentaal tijdens je zwangerschap en het moederschap. Zo krijg jij de ruimte om al je ambities waar te maken! Met Best9Moms deel ik mijn ervaringen en mijn kennis op het gebied van bewegen, sport, voeding en ontspanning & mindfulness. Ik maak het moederschap makkelijker voor alle (bijna) moeders!

Alle blogs van Hanny - Best9Moms →

Reacties op deze blog

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto’s groter dan 500kb!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *