Kraamtranen

De kraamweek is een van de meest bijzondere weken uit je leven. Eindelijk is je kindje daar. Jij mag het vasthouden in je armen. Grote kans dat jij overspoeld wordt door emoties. Gevoelens van liefde en onzekerheid, wisselen elkaar af. De emoties kunnen soms zo sterk zijn, dat je spontaan in huilen uitbarst. Kraamtranen, er komt een moment dat de tranen bijna spontaan over je gezicht lopen. Zeker 80% van de pas bevallen vrouwen krijgt hiermee te maken. 

Wat zijn kraamtranen?

Is het erg om last te hebben van kraamtranen? Nee, helemaal niet! De wisselende hormonen rondom je bevalling en de borstvoeding zorgen voor schommelingen in jouw emoties. Zo kun je op het ene moment enorm trots zijn op je kindje en slaat een paar minuten later de twijfel toe: ‘kan ik het moederschap wel aan’. 

Bij de meeste vrouwen breken de kraamtranen door rond dag 3-4 na de bevalling, soms wat later in de kraamweek. Het is niet gek om hier de eerste weken na de bevalling nog regelmatig last van te hebben. Naarmate je hormoonhuishouding weer wat stabieler wordt, zouden de kraamtranen ook minder moeten worden. Dit kan enkele weken duren. 

Merk je na enkele weken geen verbetering? Voel je je vaak somber of heb je veel negatieve gedachten? Geef dit dan aan bij je kraamzorg, verloskundige of het consultatiebureau. Zij kunnen je helpen of doorverwijzen. 

Tips tegen kraamtranen

Het moederschap kan mentaal (en fysiek) heel zwaar zijn. Het is goed om hier met anderen over te praten. Met je partner, vriendin of moeder, maar vergeet ook zeker niet om op tijd hulp te vragen aan een professional. Hoe onzeker, vermoeid of somber je ook bent, hulp vragen is geen falen. Hulp vragen is het moederschap makkelijker maken voor jezelf en je kindje!

Jij kunt ook zelf aan de slag om je mentale kracht te versterken. Bij voorkeur doe je dit preventief, maar je kunt dit ook inzetten als je al klachten hebt. Jouw mentale kracht is namelijk in sterke mate afhankelijk van je fysieke gezondheid. Vermoeidheid, onrustige darmen, het put je uit en verzwakt je mentale kracht. 

Kies daarom voor een gezonde leefstijl al tijdens je zwangerschap, maar zeker ook in de kraamtijd en de maanden daarna. 

  • Slaap is belangrijk om te herstellen van je bevalling en alle indrukken van het moederschap te verwerken. Nu is slapen in de eerste periode van het moederschap erg afhankelijk van de slaap van je kindje. Nachtvoedingen en nachtelijke huiluurtjes houden je uit je slaap. Des te belangrijker wordt het om een middagdutje te doen en op tijd naar bed te gaan.
  • Voeding is super belangrijk bij het herstellen van je bevalling en als basis voor de moedermelk als je borstvoeding geeft. Jij hebt voldoende voedingsstoffen nodig. Een gezond basisdieet helpt je hierbij. Lees hier meer over een gezonde basis.
  • Voldoende bewegen is in de eerste weken na je bevalling misschien nog niet van toepassing. Je hebt eerst rust nodig voor je herstel. Toch is het goed om niet te veel stil te blijven zitten. Start met het opbouwen van de kracht in je bekkenbodem- en buikspieren en onderhoud je conditie met wandelen. Lees hier meer over een verantwoorde opbouw van bewegen na je bevalling.
  • In het moederschap is het lastig om ook je ontspanning te vinden. Zeker de eerste maanden ben je fulltime met je kindje bezig. Je staat de hele dag aan. Hierbij is het aan jou om ruimte te vinden om voldoende te ontspannen. Tijd waarin je even geen moeder bent, maar vooral jezelf. Dit helpt je om in verbinding met jezelf te blijven en de rust in het moederschap te vinden. Lees hier meer over de verbinding met jezelf en je kindje.

Balans van het moederschap

Moeder zijn is fantastisch, maar zorgt wel dat je hele dag vol met taken en verantwoordelijkheden zit. Er is altijd wel iets te doen. De tijd vinden om aan jezelf en je gezondheid te werken, is hierdoor niet zo makkelijk. Toch weet ik zeker dat ook jij dit kan. Probeer niet in één keer je hele week om te gooien. Kies één activiteit uit waarmee je gaat beginnen. Een uurtje eerder naar bed, dagelijks een wandeling of een extra schep groente op je bord. Focus op het gevoel dat dit je geeft. Zeker weten, dat dit zo goed voelt, dat je snel nog beter voor jezelf zorgt. 

Om je hierbij te helpen heb ik een Super Mama Selfcare Planner gemaakt. Print de planner uit, vul het in en hang het op de koelkast. Al snel zal jij jezelf niet meer vergeten!

Super Mama Selfcare Planner

Deze blog is geschreven door Hanny, Online Mama en Leefstijlcoach bij Best9Moms. 

Wil jij dat je kindje je leven verrijkt in plaats van overneemt? Download dan mijn gratis folder: 5 tips – Laat je kindje je leven compleet maken!

Liefs Hanny - Best9Moms

Over Hanny - Best9Moms

Hi, ik ben Hanny. Ik ondersteun je fysiek en mentaal tijdens je zwangerschap en het moederschap. Zo krijg jij de ruimte om al je ambities waar te maken! Met Best9Moms deel ik mijn ervaringen en mijn kennis op het gebied van bewegen, sport, voeding en ontspanning & mindfulness. Ik maak het moederschap makkelijker voor alle (bijna) moeders!

Alle blogs van Hanny - Best9Moms →

Reacties op deze blog

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto’s groter dan 500kb!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *