MamaMindset

Balans in het moederschap met een MamaMindset

Gefeliciteerd je bent zwanger! Een mooie periode die in het teken staat van een nieuw leven dat in jouw buik groeit. Hoe mooi is dat! Je zwangerschap is misschien niet altijd makkelijk en soms ronduit zwaar. Toch kun jij dit aan, met het vooruitzicht dat jij je kindje in je armen mag sluiten.

De start van het moederschap, kijk jij ook al uit naar dit moment? Al zwevend op je roze (of blauwe) wolk. Een kindje dat drinkt aan je borst (of uit een flesje), een kindje dat helemaal afhankelijk is van de aandacht en zorg die jij te bieden hebt. Dit is het moment waar jij zo naar uitgekeken hebt.

De start van het moederschap
Toch ervaren veel moeders, minstens 70%, de start van het moederschap anders dan ik hierboven beschreef. Waarom? Ze zijn goed begeleid tijdens de zwangerschap. Ze hebben zich goed voorbereid op de bevalling. Maar het moederschap overvalt ze. Een immens gevoel van verantwoordelijkheid, het maakt ze onzeker. Kan ik dit wel aan?
Gelukkig is daar de eerste dagen de kraamverzorgende voor de ondersteuning die jij en je gezin zo hard nodig hebben. Een fijne praktische hulp bij de verzorging van je kindje en het herstel van je bevalling. Maar zeker ook van onschatbare waarde als emotionele ondersteuner in jouw kraamtijd.

Emoties en gevoelens 
De kraamweek is een heftige week. Een week vol emoties, nieuwe ervaringen en verantwoordelijkheden. Het is een week waarin je mee wordt genomen in je nieuwe moederleven. Een weg terug is er niet meer. Leek het moederschap tijdens je zwangerschap soms nog een verre toekomst, opeens zit je er midden in.

Je kraamverzorgende maakt je tijdens de kraamweek wegwijs in het moederschap. Helaas moet zij je hierna wel loslaten. Veel vrouwen hebben hier moeite mee. Fysiek zijn ze nog niet herstelt. Zelfstandig voor je kindje zorgen, is er vaak nog niet bij. De bevalling en alle nieuwe ervaringen uit de kraamweek roepen veel emoties op, waarbij ook de wisselende hormonen een grote rol spelen. Het is daarom niet gek dat jij je nog niet de oude voelt.

Je Herstel: fysiek en mentaal
Herstellen van je zwangerschap en bevalling duurt wel een tijdje. 9 maanden op 9 maanden af wordt er wel eens gezegd. Toch duurt het herstel vaak nog een stuk langer. Het kan tot 2 jaar duren voordat jij je fysiek en mentaal weer helemaal de oude voelt. Waarbij veel vrouwen aangeven dat dit minimaal een jaar duurt.

Het fysiek herstel kun je makkelijk versnellen, door gericht te trainen tijdens je zwangerschap en na je bevalling. Je kunt hier al mee starten tijdens je kraamweek. In deze folder lees je hoe je dit aanpakt: Kraambed Folder.

Mentaal herstellen vraagt ook specifieke aandacht. Jij hebt tijd nodig om te groeien in je nieuwe moederrol en het kost tijd om deze rol te leren combineren met je andere rollen. Je bent opeens niet meer alleen ‘jij’, je bent ook mama van je lieve baby. Vooral in je verlof is het nog heel makkelijk om je volledig op je moederrol te storten. Maar zodra je weer aan het werk gaat, is het belangrijk om actief op zoek te gaan naar een goede balans. Een balans waarin er voldoende tijd is voor je kind, voor je partner, voor je werk, maar vooral ook voor jezelf.

Bewuste keuzes 
Het moederschap voelt goed, als jij het moederschap in durft te vullen op jouw manier. Durf bewuste keuzes te maken, durf buiten de gebaande paden te gaan en durf ook voor jezelf te kiezen.

Het is niet gek als dit niet meteen lukt. Sommige moeders doen hier jaren over. Het is een proces waar je doorheen gaat. Met vallen en opstaan leer je jezelf en je kindje steeds beter kennen, grenzen bewaken en loslaten. Allemaal vaardigheden die jij in kunt zetten om bewuste keuzes te maken, die passen bij jouw gezin.

Jouw balans vinden in het moederschap is een proces wat jaren kan duren. Jaren waarin jij worstelt om alle ballen hoog te houden. Ik ben ervan overtuigd dat dit veel sneller kan, als jij dit proces bewust aanpakt. Met een echte mamamindset en steun van andere mama’s help ik je om het moederschap in te vullen onder jouw voorwaarden. Het resultaat: jij krijgt de ruimte en energie om te genieten van het moederschap!

Wil jij dat je kindje je leven verrijkt in plaats van overneemt?
Download dan mijn gratis folder: 5 tips – Laat je kindje je leven compleet maken!

Liefs Hanny - Best9Moms

Over Hanny - Best9Moms

Hi, ik ben Hanny. Ik ondersteun je fysiek en mentaal tijdens je zwangerschap en het moederschap. Zo krijg jij de ruimte om al je ambities waar te maken! Met Best9Moms deel ik mijn ervaringen en mijn kennis op het gebied van bewegen, sport, voeding en ontspanning & mindfulness. Ik maak het moederschap makkelijker voor alle (bijna) moeders!

Alle blogs van Hanny - Best9Moms →

Reacties op deze blog

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto’s groter dan 500kb!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *