Tips voor de partner

Tijdens en na de bevalling moeten er vaak een aantal praktische zaken geregeld worden. Er komt veel op jullie af en het is dan handig om vooraf een paar zaken geregeld te hebben. Waar kun je als partner allemaal aan denken om te helpen de bevalling en kraamperiode zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Waar op te letten rondom de bevalling
Zorg in het algemeen dat je zaken zo goed mogelijk geregeld hebt, dat de vluchttas klaar staat, het huis een beetje opgeruimd is en je omgeving – indien nodig – instructies heeft ontvangen over hoe je graag wilt dat ze je helpen. Het is ook aan te bevelen dat je het nummer van de verloskundige, het ziekenhuis en de kraamzorgorganisatie alvast in je telefoon hebt staan.

Denk daarnaast bijvoorbeeld ook aan een huisdier dat verzorgd moet worden wanneer jullie er niet zijn tijdens een bevalling in het ziekenhuis. Moet je onverwachts naar het ziekenhuis voor de bevalling? Zorg dan dat je de route weet en ook rekening houdt met bijvoorbeeld opengebroken wegen (wegwerkzaamheden) en natuurlijk voldoende brandstof in je auto. Zorg ook dat je te allen tijde mag autorijden en niet gehinderd wordt door bijvoorbeeld het drinken van alcohol.

Het wel is zo fijn als je jouw partner kunt ontlasten, dat je weet wat ze wil en waar je rekening mee moet houden. Dat jij zaken kan regelen met de verloskundige en later de kraamverzorgster. Bespreek ook zaken van tevoren om later vragen of onduidelijkheden te voorkomen, bijvoorbeeld of jij de navelstreng gaat doorknippen.

Help je partner door een veilige en overzichtelijke omgeving te geven en haar steun en toeverlaat te zijn of het nu in het ziekenhuis is of thuis. Kijk of je vrij kan krijgen om er voor je partner te zijn, het aantal wettelijke dagen dat je vrij kan krijgen neemt toe (met ingang van 2019 is het ouderschapsverlof voor de partner één week doorbetaald).

Je partner kan na de geboorte soms van slag zijn, de bevalling heeft fysiek en mentaal vaak veel van haar gevergd. Wees empathisch en in staat om even te incasseren. Doe je ringen af zodat ze veilig in je handen kan knijpen wanneer ze pijn heeft, ga geen discussies aan en heb geduld. Geef haar de aandacht, ga niet tv kijken of je telefoon uitpluizen. Wees er voor haar. En als je niet tegen bloed kunt, blijf dan bij haar hoofdeinde.

Dat ze uit haar doen kan zijn, kan bijvoorbeeld alleen al vanwege de hormoonschommelingen zijn of bijvoorbeeld pijn rondom de bevalling. Ook verandert jullie leven, er is een mensje bijgekomen dat de eerste periode het ritme bepaalt en waar jullie je op af moeten stemmen qua verzorging zoals voeding.

Tips om verder aan te denken

  • Oppas voor wanneer het gaat gebeuren
    Als jullie al kinderen hebben, en deze niet bij de bevalling aanwezig zullen zijn, is het handig om aan het begin van de bevalling de oppas bellen. Deze kan dan de kinderen op komen halen.
  • Verloskundige
    Zodra de vliezen van je vrouw gebroken zijn of wanneer de weeën steeds sneller komen, moet je de verloskundige bellen.
  • Kraamzorg organisatie
    Indien je partner thuis gaat je bevalling dien je op aangeven van de verloskundige de kraamzorgorganisatie te bellen voor bevallingsassistentie. Als je partner in het ziekenhuis gaat bevallen mag je naar de kraamzorg organisatie bellen, zodra de bevalling heeft plaatsgevonden. Het is handig om bij vertrek uit het ziekenhuis nogmaals te bellen met KraamZus om afspraken te maken over de start van de kraamzorg.
  • Eten en drinken
    Een bevalling kan lang duren. Daarom is het verstandig om voldoende eten en drinken in huis te hebben. Je partner heeft waarschijnlijk genoeg aan wat lichte hapjes en drankjes zoals thee, vruchtensap, bouillon of crackers. Ook is het handig om voor de eerst gasten al beschuit met muisjes in huis te hebben.
  • Foto’s en video
    Als jullie de bevalling op foto’s en video willen vastleggen, zorg ervoor dat alle noodzakelijke spullen klaarstaan. Controleer of er voldoende geheugenruimte beschikbaar is en dat alle apparatuur voorzien is van volle accu’s en/of batterijen.
  • Geboortekaartje
    Na de geboorte van de baby kun je contact opnemen met de drukker voor de geboortekaartjes. Je kunt de precieze geboortedatum, geboortetijd, de naam en het geslacht van de baby doorgeven. Het is natuurlijk belangrijk dat alle gegevens goed op het kaartje komen te staan. Controleer de gegevens daarom nog even samen met je vrouw, voordat je ze doorgeeft aan de drukker.
  • Aangifte en erkenning
    Je bent verplicht om de geboorte van de baby binnen 3 dagen aan te geven bij de gemeente. Je dient hiervoor digitaal een afspraak te maken bij de gemeente.
  • Zorgverzekeraar
    Vergeet ook niet om de baby in te laten schrijven bij je zorgverzekeraar.
  • Kraamvisite
    Tot slot ben je als kersverse ouder ook diegene die gaat over de kraamvisite. Samen met de kraamverzorgende kunt je de visite voorzien van een hapje en drankje. Zorg ervoor dat de visite op tijden komt die jullie uitkomt en dat de visite ook weer op tijd naar huis gaat. Voldoende rust in de kraamtijd is belangrijk, ook voor jou als partner.

Denk ook aan jezelf

  • Blijf sporten
    Het is goed om je zinnen even te verzetten. Ook al is de kraamperiode een intensieve periode, het is lekker om even fysiek bezig te zijn.
  • Spreek af met vrienden, deel ervaringen
    De mensen die dicht bij je staan kun je deelgenoot maken van de ervaringen die jullie meemaken.
  • Communiceer
    Ook in de kraamperiode is communicatie belangrijk, zeker tussen jou en je partner. Het helpt om rust te bewaren en zaken goed te regelen en ook emoties met elkaar te delen. De geboorte van een nieuw leven is ontzettend emotioneel.
  • Maak tijd voor jezelf vrij
    Tijd voor jezelf maken betekent ook de gebeurtenissen een plaatsje te geven en deze te kunnen verwerken. De één heeft meer tijd nodig voor zichzelf dan de ander om goed bij jezelf te kunnen blijven, zeker wanneer je door je omgeving een beetje geleefd wordt. Onze kraamverzorgenden weten precies hoe dit is en kunnen jou en je partner in deze drukke tijd goed ontlasten.

Heel veel succes en bovenal plezier!

Liefs KraamZus

Reacties op deze blog

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto’s groter dan 500kb!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *