Wanneer jij het gevoel hebt dat je zwanger bent, wil je het liefst zo snel mogelijk een test doen om te controleren of je gevoel klopt of niet. Ontdek hier wanneer het beste moment is om de test te doen, waar je rekening mee kunt houden en welke soorten testen er zijn.
Hoe werkt zwangerschapstest
Benieuwd of je zwanger bent? Hoog tijd voor een zwangerschapstest. Deze test is eigenlijk een urine test. Hij reageert op het zwangerschapshormoon hCG in je urine. En alleen zwangere vrouwen maken dit hormoon aan. Dus bij een positieve test is het vrijwel zeker dat je zwanger bent. Het hormoon wordt aangemaakt, zodra de innesteling heeft plaatsgevonden. Het wordt dan ook aangeraden om de test te doen vanaf het moment dat je één dag overtijd bent, ook wel je NOD (Niet Ongesteldheids Dag) genoemd. Bij sommige testen kun je ook al wat eerder testen of het hormoon aanwezig is, maar hierdoor is deze wel iets minder betrouwbaar. Wanneer je een test te vroeg afneemt, is de hoeveelheid hCG hormoon vaak te laag om te kunnen meten. Heb je een test gedaan, maar ben je iets te vroeg en zie je een negatief testresultaat? En heb je ondanks dit toch het gevoel dat je zwanger bent? Dan kun je voor de zekerheid een aantal dagen later weer een test afnemen.
Het te vroeg testen kan dus teleurstellingen met zich meebrengen. In het prille begin kan je zwangerschap rond je menstruatie nog worden afgebroken, doordat je vruchtje niet gezond of goed is. Raadzaam is dus altijd om, wanneer je zwanger wilt worden, je menstruatiecyclus bij te houden. Wanneer je overtijd bent, is het tijd om een test af te nemen. En dan, je hebt een test gedaan. Wat nu? Twee streepjes?
Grote kans dat je zwanger bent! Doordat er verschillende testen zijn, zijn er ook verschillende soorten uitslagen mogelijk. De twee streepjes is de meest bekende uitslag voor een positieve zwangerschapstest. Standaard zal er een streepje bij de C van controle staan. Dit betekent dat de test werkt, maar staat er ook een streepje bij de T? Grote kans dat je zwanger bent. Hoe dun, dik of zichtbaar het streepje ook is. Twee streepjes zijn twee streepjes en dit is een positief resultaat van je test. Dit betekent dat het hCG hormoon wordt aangemaakt, dus dat je zwanger bent. Naast de twee streepjes zijn er ook testen die bij een positief resultaat een kruisje laten zien of de tekst ‘Zwanger’. Dit laatste resultaat is alleen te zien bij digitale zwangerschapstesten.
Heel soms komt het voor dat een positief resultaat toch niet juist blijkt te zijn. Dit kan komen door het foutief uitvoeren van de test, een afgebroken zwangerschap of doordat je recent bent bevallen. Na een afgebroken zwangerschap of bevalling duurt het namelijk even totdat het hormoon uit je lichaam is.
Keuze is reuze – type zwangerschapstesten
Er zijn vier verschillende zwangerschapstesten die allemaal het hCG hormoon in je urine testen, maar welke is geschikt voor jou? Wanneer je alleen de namen ziet staan, zul je in eerste instantie niet denken dat we te maken hebben met zwangerschapstesten. Maar niets is minder waar!
- Midstream – de meest bekende zwangerschapstest. Deze test houd je een bepaalde tijd in je urine en na een paar minuten is de uitslag te zien!
- Dipstick – dit is de simpelste en goedkoopste zwangerschapstest. Qua gebruik is deze wel iets complexer, waardoor deze aanzienlijk minder vaak gebruikt wordt dan de midstream. Dit komt doordat de urine opgevangen moet worden in een bakje.
- Digitale test – het aflezen van je zwangerschaptstest was nog nooit zo makkelijk. Deze test werkt hetzelfde als de midstream test, maar hier hoef je geen streepjes af te lezen. Hier komt alleen ‘zwanger’ of ‘niet zwanger’ te staan, inclusief het aantal weken. Wel is dit afhankelijk van de test die je hebt.
- Cassette-test – deze test wordt weinig gebruikt. Ook hier moet de urine opgevangen worden, waarna deze met een pipetje op de test gedrupt moet worden. Daarnaast is de uitslag niet altijd even betrouwbaar.
Ook heb je de vroege zwangerschapstesten. Deze testen zijn extra gevoelig en kunnen vijf dagen voor je verwachte menstruatie worden afgenomen. Deze is wel iets minder betrouwbaar en daarbij kan het ook gebeuren dat het misgaat met het vruchtje en de zwangerschap niet doorzet.
Do’s & don’ts
Er zijn een aantal zaken die je beter wel en niet kunt doen wanneer je een test gaat afnemen. Handig om te weten, zodat je straks een zo betrouwbaar mogelijk resultaat krijgt.
- Testen met ochtendurine – in de ochtend is de waarde van het hCG-hormoon op zijn hoogst.
- Niet teveel drinken van tevoren – wanneer je van tevoren teveel drinkt, wordt je urine verdunt en dit heeft ook effect op het hCG gehalte in je bloed.
- Lees de gebruiksaanwijzing goed – elke test werkt anders. Om er zeker van te zijn dat je de test goed uitvoert, moet je altijd de gebruiksaanwijzing van tevoren raadplegen.
- Controleer de houdbaarheid van de test – een zwangerschapstest is vaak 2 tot 3 jaar houdbaar.
- Zorg ervoor dat je op tijd het resultaat afleest – wanneer je te lang wacht met het checken van de test kun je een indrooglijntje zien. Dit lijkt op een tweede streepje, wat normaliter een positief resultaat is. Echter is dit dan niet het geval en zul je dan een indrooglijntje zien.
Zwangerschapstest gedaan en een positief resultaat? Grote kans dat je zwanger bent! Gefeliciteerd. Je kunt nu een afspraak maken bij een verloskundige en zij zal je verder ondersteunen en begeleiden met wat er komen gaat. En vergeet je ook niet tijdig aan te melden voor kraamzorg van KraamZus. Zo ben jij verzekerd van de beste zorg en en de meest fijne kraamweek. De kraamzorg van een kraamzus maakt het verschil ❤️
Hoi nAar hoe veel dagen kan je zwangerschapstest doen
Er wordt aangeraden om de test te doen vanaf het moment dat je één dag overtijd bent. Je kunt ook wel eerder een test doen en hier zijn ook speciale testen voor, maar deze zijn wel minder betrouwbaar. Succes! Lieve groet KraamZus