Eén van de meest bekende kwaaltjes: zwangerschapsmisselijkheid. Sommige lucky ones ondervinden hier niets van, echter heeft een groot deel van de zwangere vrouwen hier wel last van. Zwangerschapsmisselijkheid komt in allerlei vormen. Een lichte variant, een zwaardere variant en alles daar tussenin. Ben jij zwanger en ervaar jij deze misselijkheid? No worries, want 8 op de 10 vrouwen is misselijk in het begin van de zwangerschap. Benieuwd wat je ertegen kunt doen om het iets dragelijker te maken?
Waar komt de misselijkheid vandaan?
De misselijkheid begint meestal tussen de 4e en 7e week van je zwangerschap. De piek van deze klachten zit vaak rond de 9e week van je zwangerschap. Wat je veel hoort is misselijkheid in de ochtend, maar dit verschilt per vrouw. Je kunt het alleen in de middag of avond zijn, maar het gevoel kan ook de gehele dag aanhouden. Om direct wat perspectief te bieden: meer dan de helft is na het eerste trimester niet meer misselijk en bij de overige dames verdwijnt het gevoel na de 20e week van de zwangerschap.
De exacte oorzaak van de misselijkheid en het overgeven is onbekend. Wel is bekend dat de volgende zaken een rol spelen:
- Je hormoonbalans. Tijdens je zwangerschap verandert je hormoonbalans waardoor je misselijk kunt worden. Hierbij kun je denken aan schildklierhormonen, progesteron en oestrogenen.
- Vermoeidheid. Wanneer je tijdens je zwangerschap vermoeid bent, is de kans op zwangerschapsmisselijkheid groter.
- Zwangerschapshormoon Bèta-HCG. Wanneer je veel van dit hormoon hebt, heb je ook meer kans op misselijkheid en overgeven.
- It’s all in the family. Aanleg heeft hier ook een grote invloed op.
- Heb je tijdens deze zwangerschap veel last van misselijkheid? Helaas is de kans dan heel groot dat je hier ook tijdens de volgende zwangerschap last van hebt.
Wat kan ik ertegen doen?
- Eet kleinere hoeveelheden. Dit klinkt misschien gek, maar zo voorkom je een lege maag.
- Voorkom een lege maag wanneer je opstaat en neem ook altijd iets mee voor onderweg.
- Test uit welk eten en drinken je het best verdraagt.
- Gember. Dit kan bij milde klachten helpen. Eet een gemberkoekje, neem een kopje gember thee en er zijn zelfs gembertabletten.
- Zorg voor voldoende slaap en rust!
Wanneer moet ik hulp inschakelen
Zolang je voldoende voedingsstoffen binnenhoudt, kan het overgeven ook geen kwaad. Ook voor je kindje levert dit verder geen gevaren op. Houd je niet voldoende binnen, dan bestaat de kans dat je uitdroogt of ondervoed raakt. Dit kan gevaarlijk zijn voor jou en je kindje. Onder andere de volgende klachten kunnen hierop wijzen:
- Je valt een paar kilo af.
- Je plast weinig en je urine is donkergeel.
- Je hebt de hele tijd dorst.
- Je kunt niet meer goed nadenken en je bent verward.
Een klein deel van de zwangeren heeft last van extreme misselijkheid met overmatig braken; Hyperemesis Gravidarum (HG). Dit betreft 2% van de zwangeren. Hierbij zijn de klachten een stuk heviger dan bij normale misselijkheid. Je kunt niets binnenhouden, geeft meerdere keren per dag over en je bent niet meer in staat te functioneren. Herken je bovenstaande klachten of maak je je zorgen? Neem dan altijd contact op met je huisarts of verloskundige.