Een bewuste(re) kraamtijd

Jep… Eigenwijs kun je me wel noemen, of kritisch? Of bewust?
Wat het ook voor label draagt: alle ‘dit moet je in huis hebben’ lijstjes gaan hier door een strenge keuring. Waarom moet dat? Waarom gebeurt dat zo en niet zo? Welke alternatieve keuzes zijn er eigenlijk? We willen allemaal het beste voor onze baby. Deze ‘andere’ keuzes maakten wij:

Wasbare luiers
Halverwege de zwangerschap bezoeken we een zwangerenbeurs waar we opvallend vaak tegen verrassend gezellige kraampjes aanlopen met wasbare luiers. Wat zijn die dingen schattig en zacht! Én niet onbelangrijk: waar zijn die enge veiligheidsspelden gebleven?!
Het idee van poep in je wasmachine, voorweken en gedoe met hydrofiel doeken zoals vroeger klopt blijkbaar niet meer, wasbare luiers zijn HOT!
Na wat online speurwerk en een gratis privéconsult met een consulente van webshop Kaatje Katoen kiezen we uiteindelijk een wasbaar luierspakket, om precies te zijn: de Bamboozle Stretch met Peenut overbroekjes.
Goodbye oneindige ritjes naar de supermarkt voor pakken plastic luiers, en mooi meegenomen: een paar honderd euro besparing voor alleen al een eerste kindje, het is stukken beter voor het milieu én wasbare luier kindjes worden vaak stukken eerder zindelijk!

(Geen) baby cosmetica
Terwijl ik bijna uitgerekend ben besef ik me opeens dat ik totaal geen aantrekkelijk verpakte baby crèmepjes, shampoos, wasspulletjes en dergelijke heb gekocht. De babyhuid is 5x zo dun als die van ons, extra opletten dus wat we erop smeren. We gaan onze dochter straks badderen met een paar druppels borstvoeding of pure amandel-/kokosolie en zeker niet dagelijks. Voor de droge huid en billetjes zullen we biologische koudgeperste kokosolie gaan gebruiken. Kokosolie is antibacterieel en net als borstvoeding rijk aan laurinezuur en daardoor super verzorgend.

Biologisch maand- en kraamverband
Hier kan ik vrij kort over zijn: Chloor, parfum, bleekmiddel, dioxines, plastic, kinderarbeid en kleurmiddelen horen ab-so-luut niet tegen of überhaupt ín je (herstellende) vagina, het meest absorberende lichaamsdeel wat we hebben! Goed kijken dus wat erin je kraampakket zit. Klik hier voor meer informatie. Sinds kort is er een natuurlijk kraampakket op de markt van Nalini.

De Navelveter
Tijdens onze gezellige intakegesprek met KraamZus werd onze conZulent helemaal blij toen we vertelden een navelveter te willen gaan gebruiken. “Een navelveter! Net als vroeger! Geweldig! Dat zien we weer steeds meer” en ook de verloskundigepraktijk is enthousiast. Niet dat harde plastic stuk wat flink kan irriteren maar een zachte veter die uiteraard goed geknoopt moet worden. Er is geen onderzoek gedaan naar wat de meest effectieve of beste manier is om de navelstreng af te binden. Eigenlijk ook niet nodig, want het is heel duidelijk of een navelklem/veter/touwtje zijn werk doet of niet: zolang het er voor zorgt dat de navelstreng niet bloedt, werkt het. De World Health Organisation heeft dan ook geen enkele bezwaren tegen het gebruik van een navelstrengtouwtje of veter.

Nog een paar bewuste keuzes om eens in te duiken:
– In plaats van een plastic een glazen babyfles!
– In plaats van synthetische een super hippe natuurrubber speen
– Speelgoed en bijtring van Sophie de Giraf  (ideaal kraamcadeau!)
– Een schapenvachtje in de Maxi-Cosi, box of kinderwagen.

Welke opvallende ‘bewuste’ keuze(s) maakten jullie voor jullie kindje?

Liefs Rianne

Over Rianne

Als yogadocente en eigenaresse van de drukstbezochte yogaschool van het noorden is Rianne altijd op zoek naar de meest natuurlijke en bewuste levensstijl (én nu zwangerschap) rondom de drukte van haar bedrijf. Naast haar persoonlijke verhaal lees je ook haar (yoga)tips! www.club-yoga.nl

Alle blogs van Rianne →

Reacties op deze blog

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto’s groter dan 500kb!

 1. Eveline op zegt:

  Wij hebben ook gekozen voor wasbare luiers, daarnaast geef ik er ook de voorkeur aan om zo min mogelijk op de tere babyhuid te smeren (sowieso niet smeren als t niet perse nodig is!)
  Daarnaast ook heel bewust gekozen om borstvoeding te gaan geven.

 2. Sjoukje Venema op zegt:

  Als kraamverzorgster heb ik bij Rianne en Gerrit de hele week de wasbare luiers mogen gebruiken.
  De Luiers houden de baby goed droog in de eerste week.
  Het drogen van de luiers duurd wat lang omdat het beter is ze niet in de droger te drogen.
  Met de papieren inleg wordt ontlasting gemakkelijk verwijderd.
  In de eerste week is gebruik van luier/overbroekje niet nodig.
  Een comfortabele luier.
  Fijn om mee te werken.
  Helemaal Hot, zoals Rianne al aangeeft.

 3. Marjolein op zegt:

  Hoi!
  Over kokosolie: Ik maak mijn tandpasta zelf, en mijn tandarts gaf aan dat ik het best de geurende kokosolie van aman prana kon kopen, omdat die niet geraffineerd is. Als het ontgeurd is (en zelfs bij biologisch!) kunnen ze beschimmelde kokosnoten gebruiken – de smaak proef je toch neit want het is ontgeurd. Een kleine tip dus! Ik stap er op over 🙂 En het raffineren op een te hoge temperatuur is ook funest voor alles wat erin zit.
  Als je meer informatie zoekt: lees dit eens http://moniquevandervloed.nl/waarheid-copra-kokosolie/

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *