Moederdag

 

Het is dag drie van de kraamweek. De deur staat al voor me op een kiertje. Ik kan meteen doorlopen. Na het handen wassen ga ik direct door naar boven; de kersverse papa en mama liggen nog in bed. Het eerste wat de kraamvrouw zegt: ‘Ik ben ziek’. ‘Oh jee’ denk ik. Ik vraag wat er aan de hand is. Ze legt uit dat ze koorts heeft en dat de verloskundige al langs is geweest. Mogelijk een maag-darm infectie. Voor mij is het dus extra belangrijk om alle controles te doen. Dit zijn: temperaturen, hartslag meten, baarmoederstand controleren, de wond/hechtingen checken en vragen naar klachten: buikpijn, ontlasting, duizeligheid enzovoorts.


Contact met verloskundige
Rond 11:00 uur doe ik opnieuw controles. Haar temperatuur en hartslag zijn weer gestegen. Ook vind ik de kraamvrouw er ‘slechter’ uitzien dan toen ik vanmorgen kwam.  Voor mij een teken om contact op te nemen met de verloskundige. Nog geen 10 minuten later is de verloskundige er al. Ook zij vindt dat mevrouw er minder goed uit ziet dan vanmorgen. De verloskundige belt de huisarts. Ook zij wil graag langskomen om een diagnose te stellen. Intussen gaat de zorg voor de kleine meid en het huishouden gewoon door. Gelukkig kan de huisarts snel komen en doet ook controles bij de kraamvrouw. Zij schrijft een antibioticakuur voor (wel een kuur die samen kan met de borstvoeding).


De dag afsluiten
Mevrouw heeft in de middag nog wel even kunnen slapen. En na het slapen gaan heb ik de controles weer bij mevrouw gedaan. Die waren stabiel. Gelukkig voelt ze zich ook wat beter. Met de goede instructies dat mevrouw zichzelf regelmatig moet blijven temperaturen neem ik afscheid. We spreken af dat mocht ze zich zieker voelen, dat ze dan direct contact op moet nemen met de verloskundige.

 

Naar het ziekenhuis
Om 7:00 uur word ik gebeld door mijn collega van de planning.. Ik denk bij mezelf ‘hopelijk geen slecht nieuws over de kraamvrouw’. Mijn collega vertelt dat de kersverse ouders en hun kindje de nacht in het ziekenhuis hebben doorgebracht; want mevrouw had nu hoge koorts gekregen. Ze hebben dus contact met de verloskundige opgenomen, en zij heeft mevrouw doorverwezen naar het ziekenhuis. Ik kan een uurtje later beginnen dan we hebben afgesproken, want het gezin moet nog uit het ziekenhuis komen.

Eenmaal aangekomen bij het gezin zie ik dat mevrouw er al een stuk beter uitziet dan de vorige dag. Door haar de juiste vragen te stellen krijg ik een goed beeld hoe ze zich voelt. Ik doe ook direct de controles. Die zijn goed! Mevrouw heeft een andere antibioticakuur gekregen in het ziekenhuis, en deze slaat gelukkig meteen goed aan. Ze moet wel veel rust nemen! Dat doet ze de rest van de week dus ook. Gelukkig voelt ze zich elke dag een stukje beter!

 

Weekend voor de boeg
Het weekend komt eraan, en dat betekent: moederdag!! Na deze vervelende situatie met de infectie is de rust wedergekeerd, en kunnen we ons weer meer gaan richten op andere (leuke) dingen. Maar natuurlijk bleven we wel alert op de infectie. Toen de kraamvrouw in bed lag vertelde ik aan meneer dat ik wat leuks wist voor moederdag. En dat ik dat vanmiddag, op weg naar huis wel even kon halen in de winkel. Ter voorbereiding op morgen.

 

Dag 5, één dag voor moederdag
Nu moet het gebeuren; de voorbereidingen uitvoeren. De kraamvrouw gaat douchen en ik ben met de kleine meid in de woonkamer. Ik grijp mijn kans en pak snel de spullen uit mijn tas: een kommetje met water en een handdoek. Ik leg de kleine meid op het aankleedkussen, smeer het kleine voetje in met verf.  Oah dat kleine voetje helemaal roze… Ik ‘stempel’ snel op de canvasdoek voordat de verf opdroogt. Snel het tweede voetje ‘stempelen’ en de voetjes schoonmaken. Gelukkig! Het is gelukt J Snel alle spullen opruimen doen alsof er niets aan de hand is. Mevrouw heeft niks in de gaten!

De voetjes-stempel moet nog drogen, dus maak ik de verrassing af. Zelf vind ik het er heel leuk uitzien [Symbool]. Nu nog afwachten wat mevrouw ervan vindt!

 

 

Moederdag
Yesss… het is moederdag. De kleine meid mag haar cadeautje aan mama geven. Ik maak een lekker ontbijt klaar en zet de canvas doek ernaast. De kraamvrouw vindt het erg leuk en lief. Een big smile op haar gezicht! Missie geslaagd! Een klein aardigheidje, dit had ze sowieso verdiend na een paar heftige zieke dagen. Fijn om z’n kleine gebaar te kunnen geven, met een grote betekenis!

Natuurlijk kan ik mijn eigen mem ook niet overslaan. Ook al zegt ze elk jaar dat we niet aan moederdag gaan doen. Maar zeg nou zelf, het is toch leuk om iets te krijgen op moederdag en ook leuk om iets te geven. Ook al is het maar iets kleins, het gaat om het gebaar. En ook mijn moeder was erg blij met haar cadeautje!

Wat een verwen momenten op één dag: allemaal voor de moeders… Hebben jullie ook wat leuks gekregen/gedaan/gegeven??

Ik ben erg benieuwd!

Liefs Hinke

Over Hinke

Waar anderen soms nog even op afstand gehouden worden maakt Hinke gezinnen mee in de mooiste week van hun leven. Ze geeft kersverse ouders graag een onvergetelijke start met hun kleine zoon of dochtertje. Ze betrekt broertjes en zusjes graag in de zorg voor de pasgeboren baby! In haar blogs laat ze je meegenieten van haar bijzondere beroep.

Alle blogs van Hinke →

Reacties op deze blog

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto’s groter dan 500kb!

  1. Inge Bul van der Beek op zegt:

    Ik mocht deze moederdag het allermooiste cadeautje ontvangen! Ik ben namelijk om 06.49 bevallen van onze prachtige dochter Emma! Ook de dames op de kraamafdeling hebben aandacht besteed aan moederdag en maakten een prachtig hart voor mij met een foto van Emma en een lief kaartje erbij. Zo speciaal!!! Wie had ooit gedacht dat ze op deze dag geboren zou worden….

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *