Couveuse nazorg

Wat duurt wachten soms lang! Maar op vrijdag ging om 11.30 uur de telefoon en had ik mijn collega aan de lijn. Ik mocht aan de slag! Deze keer niet zoveel uren, maar 5 namelijk. Misschien gevolgd door een couveuse nazorg, want daarvoor was het gezin wel verzekerd.

Bijzondere situatie
Mijn collega gaf de gegevens door van dit gezin, en vertelde dat de moeder een pre-eclamsie (zwangerschapsvergiftiging) had gehad. De baby was een kleine meid van 2855 gram, en met 37 weken geboren met een keizersnee.

Onderweg probeerde ik me te verplaatsen in het gezin. Wat zouden ze meegemaakt hebben, hoe zou de borstvoeding verlopen… vragen waar ik snel antwoord op zou hebben!

Meteen actie
Eenmaal binnengekomen maakten we kennis en was het tijd voor de kleine om te drinken. Nog even de weegschaal klaarzetten, controles uitvoeren en toen gauw naar mama voor de voeding! Je kon zien dat ze er al zin in had, want ze sabbelde op haar handjes en maakte zoekende bewegingen.

Eenmaal aan de borst zag ik al snel dat dit heel goed ging. De kleine meid had veel pit en dronk krachtig door. Bij kindjes die iets te vroeg geboren zijn, en kindjes met een lage gewicht zie je wel eens dat de voeding een probleem is, en het kindje dan veel gestimuleerd moet worden. Dat was gelukkig hier niet meer het geval, want ik kwam aan op dag 6. In het ziekenhuis was de borstvoeding al mooi op gang gekomen, en de kraamvrouw had zelfs al stuwing.

Het verhaal
couveuseTijdens de voeding kon de kersverse moeder mooi haar verhaal doen. En ik was nieuwsgierig wat ze meegemaakt had. Tijdens de controle bij de verloskundige bleek haar bloeddruk te hoog. Voor de zekerheid ging ze door naar de gynaecoloog, en daar bleken de waardes ook te hoog. Ze moest opgenomen worden en de gynaecoloog vertelde dat ze binnen een paar dagen een kindje zou hebben. Heftig! In de volgende dagen werd geprobeerd de bevalling op te wekken, maar dat zette niet door. Het kindje reageerde niet goed op de medicatie die haar moeder kreeg, daarom werd besloten om het kindje via een keizersnee geboren te laten worden. Omdat de kleine meid iets te vroeg was, moest ze op de couveuse afdeling liggen. De verpleging kon haar op die manier goed observeren, omdat ze medicatie van haar moeder had binnengekregen.

Wat een impact geeft zo’n situatie! Nadat we hier uitgebreid over gesproken hadden wilde ik focussen op de mooie momenten en de borstvoeding die zo goed liep. Natuurlijk was er in de dagen erna ook ruimte om dit te bepraten en te verwerken. Gelukkig konden ze hun verhaal ook bij elkaar kwijt. Mooi en belangrijk om elkaar daarin de ruimte te geven.

Genietmoment!
Na 6 dagen mocht het gezin naar huis, en kon het extra genieten beginnen. Het weekend was in aantocht! Ook de kraamheer was thuis en ze gaven aan dat ik wel iets kortere dagen mocht maken. Zo hadden ze ook wat meer tijd met elkaar als gezin. Ik kon me dat helemaal voorstellen! Omdat de controles goed waren en de borstvoeding prima verliep, kon dat ook.

Extra zorgdagen
Op maandag moest de kersverse vader weer aan het werk. Op dinsdag zou ik alweer voor het laatst zijn, en zou de kraamvrouw er alleen voor staan. Ik vond dat nog net te vroeg, ook omdat ze herstellende was van een keizersnee. Omdat ze uitgebreid verzekerd is, had ze nog recht op 15 uren extra kraamzorg (couveuse nazorg). Goed om te weten: want lang niet iedereen is hiervoor verzekerd (tip: lees je polisvoorwaarden goed door om dit te checken). Op indicatie van de verloskundige kon ik die extra uren maken. Een gerust gevoel voor de kraamvrouw!

Het gaat goed!beschuitje
Die extra zorgdagen waren fijn om te geven. De kleine dame groeide goed, en gaf haar moeder de bevestiging dat ze genoeg melk had. De kraamvrouw werd zelf ook mobieler en voelde zich met de dag beter. Na het geven van de laatste adviezen (‘Je bent nog 6 weken lang kraamvrouw, probeer je rust te nemen. Zeker omdat je herstelt van een keizersnee!’) kon ik het gezin met een goed gevoel achterlaten. Dat had ik op die dinsdag nog niet gekund.

Lief gezin, ik wens jullie veel geluk toe met elkaar en vond het fijn om bij jullie te mogen kramen!

Liefs, Hinke

Liefs Hinke

Over Hinke

Waar anderen soms nog even op afstand gehouden worden maakt Hinke gezinnen mee in de mooiste week van hun leven. Ze geeft kersverse ouders graag een onvergetelijke start met hun kleine zoon of dochtertje. Ze betrekt broertjes en zusjes graag in de zorg voor de pasgeboren baby! In haar blogs laat ze je meegenieten van haar bijzondere beroep.

Alle blogs van Hinke →

Reacties op deze blog

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto’s groter dan 500kb!

  • Hinke op zegt:

   Hoihoi,
   Dankzij jullie heb ik dit verhaal kunnen schrijven. Bedankt!
   Fijn om nogmaals te horen dat jullie tevreden waren 😉
   Veel geluk!!
   Groetjes Hinke

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *