Ik en mijn zwangere lijf

‘Wat ben je mooi zwanger, wat heb je een ongelooflijke glow en niet te beginnen over die bos krullen van je!’. Allemaal heel lief en leuk en tuurlijk heb ik ook wel dagen hoor dat het allemaal helemaal geweldig is maar soms gaat het zwanger zijn echt niet over rozengeur en maneschijn. Waggelend door de winkel, mensen die je aanstaren alsof jij de eerste zwangere vrouw bent die ze ooit hebben gezien en dan ben ik nog niet eens begonnen over mensen die jou wel eens even zullen gaan vertellen wat je allemaal wel en niet moet doen. Stop, hou op!

Een tweede streepje
Mijn naam is Tasha, wonend in Leeuwarden, ik ben nu 27 weken zwanger van een kleine druktemaker en daarbij heb ik gratis en voor niets een instabiele bekken cadeau gekregen. Heerlijk rusten en delegeren zeggen mensen dan tegen mij, maar ik heb geen rust in mijn kont en doe het liefst altijd alles zelf dus dit is enorm wennen voor mij! Aan de andere kant; daardoor heb ik wel alle tijd om een leuk stuk voor jullie te schrijven en mijn ervaringen van het zwanger zijn met jullie te delen. Voor de beeldvorming; dit is mijn eerste kindje, hij is gezond, groeit goed en ik verwacht rond 26 november mijn kleine man te gaan ontmoeten.

Lang leve het geheugen
Nadat ik het mailtje had ontvangen om een proef blog te mogen schrijven sloeg mijn creatieve schrijfgeest meteen op hol. Diezelfde avond in bed had ik de meest geweldige uitspraken bedacht ‘die moeten er sowieso in komen te staan’ dacht ik en morgenvroeg schrijf ik ze meteen op. Reality check de volgende ochtend: geheugen als een zeef want tsja nu ik zwanger ben vergeet ik alles weer na 2 seconden! Dan maar erop vertrouwen dat mijn inspiratie en creativiteit mij de aankomende dagen niet in de steek zal laten en ik alsnog wat moois op papier krijg.

Met zwanger zijn heb ik echt een haat-liefde verhouding
Mijn grootste mentale strijd die ik voer tijdens mijn zwangerschap is de verandering van mijn lichaam en het daarbij komende feit: niks van mijn kleding past nog en wat past ziet er werkelijk niet uit. Janken met de pet op. Mijn buik is inmiddels zo dik dat ik binnenkort waarschijnlijk voor het eerst in mijn leven de binnenkant van mij navel te zien krijg, is toch bizar! Ik kan gerust zeggen dat mijn gedachten schommelen tussen ‘oh wat heb ik een mooie buik en wat ben ik mooi zwanger’ en ‘walgelijk, ik wil mijzelf niet zien in de spiegel en al helemáál niet naakt’. Ik ben een fanatieke sporter, van jongs af aan altijd gesport en de laatste jaren heb ik mijn draai gevonden in fitness (lees: verslaafd). Vijf à zes dagen in de week in de weer met dumbbells en gewichten om tot slot mijzelf nog heerlijk in het zweet te jagen op de loopband of de crosstrainer. Heerlijk! Mijn zwangerschap bracht in dit ritme al enige verstoring maar mijn instabiele bekken laat dit helaas (bijna) niet meer toe. Ja, ik mag het doen met één keer in de week trainen bij de bekkentherapeut en af en toe een beetje dobberen in het water.. je snapt natuurlijk wel dat dit voor mij erg wennen is, frustrerend ook wel. Alleen anderzijds luister ik wel goed naar mijn lichaam en denk ik aan het mooie wat ik er in november voor terug krijg. Natuurlijk mis ik mijn trainingen en mijn spiegelbeeld, maar ik ben ook heel erg dankbaar voor dit bijzondere geschenk. Er groeit gewoon een klein mensje in mijn buik, mijn lichaam kan dat gewoon! Niet één, maar twee harten en gewoon vier benen en vier armen bevat deze walvis op het droge.

En tóch is het geweldig om zwanger te zijn
Het is voor ons allemaal aftellen tot we een ton wegen, maar eerlijk, ik heb het er voor over en soms vind ik mijzelf ook een enorme zeur want iedere vrouw die een kind kan dragen, een leven in haar heeft groeien, is mooi op welke manier dan ook. Zo sterk en ja misschien ook zo zwaar maar is dat nou echt zo belangrijk? Dat is voor even en wat je ervoor terug krijgt is voor de rest van je leven. Daarnaast zullen er ook vast vrouwen zijn die deze innerlijke strijd niet, of minimaal voeren en dat is echt super en stiekem ook een beetje jaloersmakend moet ik eerlijk toegeven. Die hoeveelheid hormonen laat onze emoties natuurlijk ook op hol slaan, dus helemaal realistisch zijn we deze 9 maanden nou ook weer niet, toch? En nee dit hoeft je partner niet te weten of te lezen hoor, want dat is wat hij mag verdragen deze periode: jouw wil is wet!

Laat het los en geniet
Ja, je wordt dikker dan dik in een hele korte tijd en bent vergeetachtig. De rustgevende nachten veranderen in slecht slapen en overdag ben je moe. De keuze is niet meer reuze als het gaat om je kleding. Heb je het ook al eens van de andere kant bekeken? Normaal gesproken verbied je jezelf om die chocolade taart te maken, maar nu heb je een legitiem excuus en daarbij kan je de baby toch ook niks weigeren? En wat dacht je van meegaan met de mode; sierlijk en sexy zijn is er nu vaak niet meer bij dus wat maakt het ook eigenlijk uit, als je buik er maar een beetje fatsoenlijk inpast. Scheelt een hoop geld. Hou je niet van sporten? Vanaf nu kan jij 9 maanden legaal bankhangen zonder dat iemand daar maar ook iets over kan zeggen.

Ik wil tegen jullie allemaal zeggen dat je niet de enige bent die hier af en toe zat van is, want laten we eerlijk zijn dat gewaggel maakt ons er niet charmanter op. Maar ik wens jullie wel toe dat je je lichaam deze maanden omarmt, trots op jezelf bent en dat onzeker zijn mag en ook oké is maar laat het niet overheersen in deze wonderlijke weken. Geniet en laat jezelf zien aan de wereld!

Liefs Tasha

Over Tasha

Tasha (26 jaar) beviel op 22 november van haar eerste kindje: Kyan Noël. Ze houdt van sporten en healthy lifestyle. Ze is dol op sneakers (heeft er 45 paar in de kast!) en leest en schrijft graag. Ze houdt je op de hoogte van haar leven als kersverse moeder.

Alle blogs van Tasha →

Reacties op deze blog

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto’s groter dan 500kb!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *