Grote broer en zus

Opgeroepen:
Na twee dagen op wacht mocht ik alweer aan het werk! Mijn collega gaf de gegevens door; het gezin had al twee kinderen (meisje 4 jaar, jongen 3 jaar), en dus nu een derde kindje erbij. Super leuk, een ‘grote’ broer en zus erbij!

Reactie van de kinderen op mij:
Bij binnenkomst is het natuurlijk altijd even afwachten hoe de kinderen op mij zullen reageren. De één kijkt de kat uit de boom, wat soms wel 1 tot 2 dagen kan duren. En de ander begint meteen grote gesprekken met je. Zelf vlieg ik niet meteen op de kinderen af, dit tempo laat ik aan de kinderen over. Zo kunnen ze eerst rustig bekijken wat ik allemaal doe binnen het gezin. Als ze mijn aandacht willen komen ze vanzelf bij mij. Ik probeer ze er wel meteen bij te betrekken. Niks moet maar alles mag!

Verandering:
Natuurlijk is het voor de grote broer en zus ook een hele verandering! Zij moesten ook erg wennen aan de nieuwe situatie. Is er ‘ineens’ een klein broertje bij gekomen. En een vreemde mevrouw in huis. En dan ook nog papa en mama die veel aandacht hebben voor de nieuwe baby. Dan hebben de grote broer en zus even wat minder aandacht. En dat hebben ze maar al te goed door 😉 Niet alleen papa en mama maar ook de grote broer en zus moeten opnieuw hun ritme vinden in het nieuwe gezinsleven!  Gelukkig reageerden de grote broer en zus erg positief op hun kleine broertje. Ze vonden alles erg interessant! Het badje, verschonen, de borstvoeding, helpen met schoon maken en natuurlijk niet te vergeten: spelen! Het meisje zei: ‘Nu heb ik er weer een nieuw vriendinnetje bij!’. Ontzettend lief dat ze mij als nieuw vriendinnetje ziet 🙂 Dat geeft een vertrouwd en fijn gevoel van beide kanten.

Helpen:
wassenAls het weer voedingstijd was, ging ik samen met de kinderen de luier van hun broertje verschonen. Elke keer was het weer een verrassing: zou de baby ook gepoept hebben? Om de beurt mochten de grote broer en zus de sokjes aan en uit doen. Dit gaf ze een trots gevoel omdat ze konden helpen met hun broertje te verschonen. Ook erg lief dat ze hun kleine broertje veel knuffels en kusjes wilden geven. Hier maak ik graag de tijd voor vrij, kusjes en knuffels moeten altijd kunnen 🙂

Na het verschonen was het voedingstijd. Omdat de borstvoeding nog niet helemaal goed verliep was hier rust voor nodig. Daar konden we de soms ‘drukke’ kinderen niet bij hebben. Dus gingen zij op dit moment met papa mee naar beneden. Als eenmaal de baby aan de borst zat, waren de kinderen ook alweer boven. Het is allemaal veel te interessant wat daar boven gebeurt 😉 Ze mochten af en toe even komen kijken maar dan vroegen we wel of ze zachtjes wouden doen, dit moesten we natuurlijk wel een paar keer vragen. Het enthousiasmegehalte is natuurlijk hoog met een nieuw broertje!

 

In badje:badje
De baby in bad doen is ook een leuk moment, lekker met water spelen.. Grote zus kon mij helpen om het bad te vullen. Allebei hadden we een bakje waarmee we het bad vulden. Grote broer stond bij het bad te kijken hoe we het bad vulden, en hij voelde of het water de juiste temperatuur kreeg. De baby gaat niet meteen in het badje, hij moest eerst nog gewassen worden op de aankleedkussen. De buik en rug mochten de grote broer en zus om de beurt wassen. Dit deden ze erg goed! En toen mocht hun kleine broertje in bad… allebei stonden ze al eerder bij het bad dan dat ik daar met hun broertje aan toe was. Hun handjes spetterden al in het water. En hielpen ze me mee om hun broertje af te spoelen. Wat was dit een groot feest! Met veel gespetter en gelach 🙂

 
tekenenSpelen:
’s middags deden papa en mama een klein slaapje. Dus aan mij de leuke taak om de kinderen te vermaken. Dat is deze week zeker geslaagd, de tijd vloog voorbij! We zijn een paar keer naar de speeltuin geweest, buiten achter huis gespeeld, en binnen veel getekend. Grote broer en zus vonden het beide erg leuk om met mij te kleuren (stiekem vind ik dit ook heel leuk). Ze maakten nog net geen ruzie met wie ik moest gaan helpen met kleuren 😉

Taart bakken:
Ook zijn we op een middag naar de supermarkt geweest, om de ingrediënten te kopen voor een appeltaart. Bij thuiskomst konden de kinderen niet wachten om de appeltaart te maken. Logisch, dus zijn we snel aan de slag gegaan om de taart in elkaar te zetten. Tussen de bereiding door namen we natuurlijk ook wel eens een hapje van de appeltjes, mm lekker..

De kinderen wilden de taart meteen al opeten, maar ze moesten nog even geduld hebben want mama was de volgende dag jarig, dan mochten ze een stukje taart. Wat duurt wachten dan lang..

Diploma:
Alle kinderen krijgen van mij een speciale KraamZus diploma. Hier zijn ze vaak erg trots op. Ik vertel er altijd bij dat ze een diploma krijgen omdat ze mij, papa en mama goed helpen, en daarom een diploma hebben verdient. Op de diploma staan beertjes die een baby beertje in bad doen. Dus dan hebben we het er ook over dat hun broertje of zusje in bad is geweest, en dat ze heel goed hebben geholpen!

Afscheid nemen:
Helaas zat de kraamweek er alweer op. Mama vertelde mij dat de grote broer en zus mij gingen missen. Natuurlijk ga ik hun ook missen. Je bouwt toch wel een band met die kleintjes. Door een of twee dagen van te voren al te zeggen dat je die dag voor het laatst bent, dan kunnen de kinderen zich er wat op voorbereiden.

Op de laatste dag gingen grote broer en zus naar de opvang. Door een knuffel aan elkaar te geven namen we afscheid. En ik heb nog een hele mooie kleurplaat van de grote zus gekregen. Die krijgt een mooi plekje in de kamer, en daarna in mijn plakboek!

Lieve grote broer en zus, bedankt voor de gezellige, speelse kraamweek !!

Liefs Hinke

Over Hinke

Waar anderen soms nog even op afstand gehouden worden maakt Hinke gezinnen mee in de mooiste week van hun leven. Ze geeft kersverse ouders graag een onvergetelijke start met hun kleine zoon of dochtertje. Ze betrekt broertjes en zusjes graag in de zorg voor de pasgeboren baby! In haar blogs laat ze je meegenieten van haar bijzondere beroep.

Alle blogs van Hinke →

Reacties op deze blog

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto’s groter dan 500kb!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *